«Ռուսաստանին ռազմավարական պարտության հասցնելու համար Հավաքական Արևմուտքը, ՈՒկրաինայից հետո, ձգտում է ապակայունացնել իրավիճակը հետխորհրդային տարածքի այլ հատվածներում, այդ թվում՝ Հարավային Կովկասում, խարխլելու Ռուսաստանին տարածաշրջանի երկրների հետ կապող դաշինքային և գործընկերային հարաբերությունները: Ռուսաստանը կշարունակի զարգացնել փոխադարձ հարգալից և փոխշահավետ համագործակցություն տարածաշրջանի բոլոր պետությունների հետ»,- ասված է ՌԴ ԱԳՆ հայտարարության մեջ։                
 

Հոգ տարեք սրտի մասին, եթե նույնիսկ այն երբեք անհանգստություն չի պատճառել

Հոգ տարեք սրտի մասին, եթե նույնիսկ այն երբեք անհանգստություն չի պատճառել
29.09.2013 | 13:10

Սեպտեմբերի 29-ը սրտի համաշխարհային օրն է: Վիճակագրությունը հուշում է, որ սրտանոթային հիվանդություններից աշխարհում տարեկան 17 մլն մարդ է մահանում, և Ռուսաստանն այդ ցուցանիշով առաջին տեղում է: Ռուսաստանյան գիտահետազոտական սրտաբանական ընկերության տվյալներով, մահացության հիմնական պատճառը սրտանոթային հիվանդություններն են (56 տոկոս): Իսկ սրտանոթային հիվանդություններով Ռուսաստանում տառապում է ավելի քան 22 մլն մարդ: Եվս մեկ անգամ մարդկանց ուշադրությունն այս խնդրին հրավիրելու նպատակով, 1999-ին Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունն առաջարկել է յուրաքանչյուր տարվա սեպտեմբերի վերջին կիրակին հայտարարել Սրտի համաշխարհային օր: Ինչպես ամբողջ աշխարհում, այնպես էլ Հայաստանում, մահացությունների 50 տոկոսից ավելին սրտանոթային հիվանդություններին է բաժին ընկնում: Հայ սրտաբանները հաճախ են նշում, որ Հայաստանում վերջին տարիներին նկատվում է սրտանոթային հիվանդությունների երիտասարդացում, ուստի վերջիններս խորհուրդ են տալիս տարին գոնե մեկ անգամ բուժզզնում անցնել, ինչը հնարավորություն կտա վաղ շրջանում կանխել հիվանդության հետագա զարգացումը: Սրտանոթային հիվանդություններից մահացությունը նվազեցնելու համար հարկավոր է չափավորել ալկոհոլի, ծխախոտի օգտագործումը : Առողջ ապրելակերպը, որի մեջ անվերապահորեն մտնում է առողջ սնունդը, կտա ցանկալի արդյունք: Շատ կարևոր է նաև ազատվել ավելորդ քաշից: Սա ևս խնդիր է, որն անհանգստացնում է մեր բնակչության շուրջ 60 տոկոսին: Աշխարհի սրտաբանները պնդում են, որ պետք է հոգ տանել սրտի մասին, եթե նույնիսկ այն երբեք անհանգստություն չի պատճառել: Ցանկալի է խուսափել տապակած, աղի, կծու, թթու կերակուրներից, հրաժարվել սպիտակ հացից, խմորեղենից, մակարոնեղենից, որոնց մեջ ալյուրը մեծ տոկոս է կազմում՝ փոխարենը ուտելով ձուկ և բանջարեղեն: Ցավոք, մարդիկ, հատկապես Հայաստանում, սկսում են մտածել առողջ սննդի մասին միայն հիվանդանոցում հայտնվելուց հետո, առողջական ծայրահեղ վիճակում, երբ բանը բանից արդեն անցած է լինում:

Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 1907

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ