Ավարտվել է Ռուսական կայսրության, իսկ հետո՝ Խորհրդային Միության, ապա նաև՝ Ռուսաստանի Դաշնության վերջին 300-350 տարիների պատմությունը Հյուսիսային Կովկասում, Անդրկովկասում և Կենտրոնական Ասիայում՝ ասել է Մերձավոր Արևելքի ռուսական ինստիտուտի նախագահ Եվգենի Սատանովսկին։ «Այսօր մենք Արևմուտքի հետ մեծ պատերազմի կիզակետում ենք, որտեղ հարցի գինը ոչ թե այս կամ այն ռազմաբազան է՝ այս կամ այն պատմական տարածաշրջանում, այլ Ռուսաստանի գոյությունն է, գուցե և՝ ողջ աշխարհի գոյությունը»,- նշել է նա։                
 

Փարավոնների ըմպելիքը վերականգնվել է Իսրայելում

Փարավոնների ըմպելիքը վերականգնվել է Իսրայելում
24.05.2019 | 12:08

Գիտնականներին Իսրայելում հաջողվել է գարեջուր ստանալ՝ օգտագործելով 5000-ամյա դրոժը: Իսրայելի հնությունների վարչության հետազոտողներն ու 3 համալսարանների գիտնականները կարողացել են ստանալ 6 տեսակի դրոժներ պեղումների ժամանակ գտնված սափորներից: Նրանց կարծիքով՝ Հին Եգիպտոսում դա եղել է փարավոնների ըմպելիքը:

Գիտնականները հույս ունեն, որ վերականգնված անտիկ գարեջուրը կհայտնվի վաճառքում: «Երբ մենք վերջապես եփեցինք այդ գարեջուրը, սեղան նստեցինք ու սկսեցինք խմել: Ու ես ասացի՝ կամ հիմա շատ լավ ենք զգալու, կամ 5 րոպե հետո մեռնելու ենք,- պատմում է Բառ Իլանի համալսարանի հնագետ Արեն Մայերը:- Մենք ողջ ենք»: Շատ վաղ անցյալում այդ շրջանում գարեջուրը եղել է հացի պես հիմնական սնունդ՝ խմել են բոլորը՝ անկախ սոցիալական կարգավիճակից ու տարիքից: Քանի որ ջուրը ոչ միշտ էր մաքուր, համարվում էր, որ ավելի անվտանգ է գարեջուր կամ գինի խմելը: Գարեջուրն այն ժամանակ պատրաստում էին ցորենի խառնուրդից ու ջրից, որ եփում ու թողնում էին արևի տակ՝ խմորվելու: Համի համար երբեմն ավելացնում էին տարբեր մրգերի եփուկներ: Անտիկ գարեջուրը վերականգնելու գաղափարը Երուսաղեմի Հրեական համալսարանի գիտնականներ Ռոնեն Խազանինը ու Միխայել Կլուեշտեյնինն է: Գարեջրագործ Իթայ Գուտմանի օգնությամբ՝ նրանք ժամանակակից տեխնոլոգիաներով ստացել են ըմպելիք. որ հիշեցնում է գարեջուր՝
6% ալկոհոլով և 14% ալկոհոլով: Դրոժների նմուշները հավաքվել են Սուրբ հողում գտնված երկու տասնյակ հնամենի սափորներից: Իթայ Գուտմանը նախկինում արդեն վերականգնել էր գարեջուր 10000-ամյա վաղեմության ցորենի մոդիֆիկացված տեսակից: Գիտնականներն ասում են, որ մինչև հիմա ոչ մեկին չի հաջողվել ալկոհոլ ստանալ անտիկ դրոժների հիման վրա: «Բացարձակապես անհավանական է, որ դրոժները 1000 տարի պահպանվել են հինավուրց սափորներում, կարծես՝ սպասում էին, որ իրենց գտնեն ու նոր կյանք տան: Բացի այն, որ փարավոնների ժամանակների գարեջուրն ըմպելն ինքնին անսովոր է, դա նաև չափազանց կարևոր ձեռքբերում է փորձարարական հնագիտության ոլորտում,- ասել է դոկտոր Խազանը:-Բացի այդ՝ գարեջուրը հրաշալի համ ունի»:
BBC


Հ.Գ. Իսկ դուք չէի՞ք ցանկանա ըմպել փարավոնների գարեջուրը: Չգիտեմ եգիպտացիները երբ ու ինչպես, բայց Հերոդոտոսի վկայությամբ՝ հայերն էլ են գարեջուր պատրաստել հազարամյակներ առաջ ու չի բացառվում, որ ինչ-որ տեղ հողի տակ մենք էլ ունենք սափորներ, որտեղ մեր նախնիները գարեջուր են պահել, և կա հայկական արքայական գարեջուրը վերականգնելու հնարավորություն:


Անահիտ ԱԴԱՄՅԱՆ

Դիտվել է՝ 2674

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ