Իրանի և Միացյալ Նահանգների միջև բանակցությունների հինգերորդ փուլի ավարտից հետո Իրանի գլխավոր բանակցող, արտգործնախարար Աբբա Արաղչին հայտարարել է, որ «դա բանակցությունների ամենապրոֆեսիոնալ փուլերից մեկն էր»։ «Մենք անսասան ենք մեր դիրքորոշումներում։ Ամերիկյան կողմն այժմ հստակ պատկերացում ունի Իրանի դիրքորոշման վերաբերյալ»,- շեշտել է նա։               
 

Տառապում է աշխարհի բնակչության շուրջ 20 տոկոսը

Տառապում է աշխարհի  բնակչության շուրջ  20  տոկոսը
07.05.2013 | 12:05

Ճարպակալումը հիվանդություն է, որը, նյութափոխանակության խանգարմանը զուգահեռ, օրգանիզմում դրսևորվում է ճարպային կուտակումներով` այն խոցելի դարձնելով մի շարք հիվանդությունների հանդեպ: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) վիճակագրական տվյալների համաձայն, ճարպակալումն այսօր ընդգրկում է տնտեսապես զարգացած երկրներում ապրող կանանց 50, տղամարդկանց 30 և երեխաների 10 տոկոսը: Ընդ որում, նշված երկրների մեջ առաջին տեղն զբաղեցնում է ԱՄՆ-ը, որտեղ յուրաքանչյուր երրորդ մեծահասակն ու յուրաքանչյուր հինգերորդ երեխան ունեն ճարպակալման խնդիր:
Նշված գործոնը ժամանակակից բժշկագիտության մեջ համարվում է ամենաբարդ և առողջության համար հրատապ լուծում պահանջող հարցերից մեկը, քանի որ օրգանիզմում նորմայից ավելի կուտակված ճարպաբջիջների քանակը դեղորայքային ճանապարհով մինչ օրս պակասեցնել չի հաջողվել:
Նշենք, որ վերջին` 2009 թվականի վիճակագրական տվյալներով, ՀՀ-ի բնակչության 57 տոկոսն ունի ավելորդ քաշ: Ընդ որում, Երևանում նմանների թիվն ավելի մեծ է, քան մարզերում: Դրանք հիմնականում միջին տարիքի կանայք են:
-Ի՞նչն է օրգանիզմում ճարպակալման առաջացման հիմնական պատճառը կամ նախապայմանը,- այս հարցով սկսեցինք մեր զրույցը Երևանի թիվ 20 պոլիկլինիկայի փոխտնօրեն ՀԱՍՄԻԿ ՂԱԶԱՐՅԱՆԻ հետ:
-Ճարպակալման պատճառները վերջնականապես պարզված չեն, սակայն հայտնի է, որ դրա զարգացման հիմքը էներգետիկ հավասարակշռության խանգարումն է` օրգանիզմ մուտք գործող և ծախսվող էներգիայի անհամապատասխանությունը:
Այսինքն, եթե ընդունում ենք անհրաժեշտից ավելի սնունդ, ապա այն աստիճանաբար վերածվում է ճարպային բջիջների և որպես պահեստային էներգիա կուտակվում օրգանիզմի հյուսվածքներում:
Շատ ուտելուն նպաստում է բարձր կալորիականություն ունեցող ալկոհոլային խմիչքների, գրգռիչ նախուտեստների, սուր համեմունքների, ինչպես նաև սննդում եղած կենդանական ծագման ճարպերի ու հեշտ յուրացվող ածխաջրերի կանոնավոր օգտագործումը:
Առանձին դեպքերում ճարպակալմանը նպաստում են նյութափոխանակության, ներզատիչ գեղձերի, նյարդային համակարգի, ինչպես նաև գլխուղեղի ախորժակի և հագեցման կենտրոնների նորմալ գործունեության խանգարումները:
Օրգանիզմում ճարպակալման զարգացման համար էական նշանակություն ունեն ժառանգական առանձնահատկությունները: Այսինքն, եթե ծնողներից մեկն ունի ճարպակալման հակում, ապա այդ երևույթը կարող է դիտվել երեխաների` 50, իսկ եթե երկուսը, ապա` 70 տոկոսի մոտ:
Ճարպակալման զարգացմանը նպաստում են նաև տնային տնտեսության մեջ գործածվող սարքերը, որոնք դյուրինացնելով առօրյա կենցաղային գործերը, կրճատում-սահմանափակում են մեր հետագա շարժումներն ու նպաստում օրգանիզմում հավելյալ էներգիայի կուտակմանը:
Էական պատճառներից մեկն էլ տրանսպորտով ու ավտոմեքենայով երթևեկելն է, որը, ազդելով օրգանիզմի հարմարվողականության խանգարմանն ու քիչ քայլել-շարժվելուն, զուգահեռաբար պակասեցնում է մարմնի ֆիզիկական ակտիվությունը:
- Քանի՞ աստիճանով է զարգանում ճարպակալումը, խնդրում եմ նշեք դրա զարգացման փուլերը:
-Մարմնի քաշից կախված` ճարպակալումը դասակարգվում է չորս աստիճանի: Առաջինը, երբ մարդու մարմնի քաշը նորմայից ավելի է 11-30 տոկոսով, երկրորդը` 31-50, երրորդը` 51-100 տոկոսով, և չորրորդը, որն արդեն 100 տոկոսից բարձր է: Առաջին և երկրորդ աստիճանի ճարպակալումը անհատի համար համարվում է գիրություն, կամ արտաքին տեսքի թերություն` չանդրադառնալով նրա աշխատունակության ու կենսական ակտիվության վրա:
Օրինակ, 20 տարեկան 148 սմ հասակ ունեցող պատանու քաշը պետք է լինի մինչև 50,8 կգ: Եթե այն 70 կգ է, որը նորմայից ավելի է 20 կգ-ով կամ 40 տոկոսով, ապա նա ունի 2-րդ աստիճանի ճարպակալում:
-Ճարպակալման պատճառով ինչպիսի՞ հիվանդություններ կարող են առաջանալ օրգանիզմում:
-Ճարպակալում ունեցող հիվանդների մեծ մասը (մոտ 75-80 տոկոսը) ժամանակի ընթացքում ձեռք է բերում շաքարային դիաբետ: Նման օրգանիզմում զարգացող շաքարախտը, նորմալ քաշ ունեցող հիվանդի համեմատությամբ, ավելի ծանր է ընթանում: Այդ հիվանդությունից հետո, անգամ ուժերի ծաղկման շրջանում (40-50 տարեկան), մարդը կորցնում է աշխատունակությունը:
Երրորդ և չորրորդ աստիճանների ճարպակալման շրջաններում ճարպը ներթափանցում և սկսում է ներաճել նաև սրտի մկանային շերտերում ու հյուսվածքներում` մեծացնելով վերջինիս չափերն ու դժվարացնելով սրտանոթային համակարգի աշխատանքը: Տեղի ունեցող արյան խտացման պատճառով մազանոթներում ավիշի շարժումը դանդաղում է, և հիվանդների մոտ հաճախակի են դառնում հևոցները, ծակոցներն ու ցավերը սրտի շրջանում:
Ճարպակալումը պատճառ է դառնում նաև լեղուղիների, աղեստամոքսային տրակտի, աթերոսկլերոզի, հիպերտոնիայի, սրտի իշեմիկ մի շարք հիվանդությունների, ինչպես նաև ինֆարկտի, ինսուլտի և հոդատապի առաջացման: Այն ազդում է անգամ ամենանուրբ օրգանի` աչքի վրա` նվազեցնելով տեսողությունը:
Ճարպակալման ժամանակ ախտահարվում է նաև ոսկրային համակարգը: Այն առաջին հերթին ընդգրկում է հոդերը, ապա հենաշարժական ապարատը: Նշված փոխոխությունն ուղեկցվում է ցավերով` սահմանափակելով մարմնի շարժունակությունը: Նշված փուլում սկսում են ի հայտ գալ նաև օդի պակասի զգացողություն, քնկոտություն, աշխատունակության անկում: Զուգահեռաբար դժվարանում է բոլոր համակարգերի աշխատանքը, խիստ արտահայտվում ու անխուսափելի են դառնում շնչառական հարաճուն խանգարումները:
Նշեմ, որ երրորդ և չորրորդ աստիճանների ճարպակալման դեպքում վաղաժամ մահվան վտանգն աճում է եռակի` կյանքի միջին տևողությունը նվազեցնելով մինչև 10-15 տարով, երբեմն նույնիսկ ավելի:
-Ինչպե՞ս կանխարգելել կամ պայքարել ճարպակալման դեմ:
-Օրգանիզմի 1-ին և 2-րդ փուլում սկսվող ճարպակալումը, կամ գիրությունը, կանխելու համար հարկավոր է չափավորել սնունդը` դրանից տարանջատելով կենդանական ծագման յուղերը, արագ ներծծվող ածխաջրատները: Սնունդը պետք է համապատասխանի էներգիական ծախսերին, մարդու մասնագիտությանն ու ապրելակերպին, ինչպես նաև, թե որքան էներգիա է նա ծախսում իր ընդունած սննդի համեմատությամբ և ինչպիսի կենսակերպ է վարում:
Ճարպակալման առաջին ախտանշանների ի հայտ գալուն պես և ձգտելով քաշի կայուն պահպանման, պետք է սնվել ծավալով, հագեցնող, բայց ցածր կալիորականությամբ ճաշատեսակներով` զուգահեռաբար օգտագործելով հում բանջարեղեն և մրգեր:
Ճարպակալման առաջացման վրա մեծ ազդեցություն ունի մարդու տարիքը: Եթե արդեն առկա է տարիքին համապատասխան քաշի նույնիսկ չնչին ավելացում, ապա հարկավոր է խորհրդակցել բժշկի հետ: Ավելորդ քաշից աստիճանաբար ու անվնաս ձերբազատվելու նպատակով խորհուրդ է տրվում նաև հնարավորինս քիչ օգտագործել հրուշակեղեն, կարագ, խոզապուխտ, ճարպոտ մսեղեն, քաղցրավենիք, կարտոֆիլ: Ցանկալի է օգտագործել բուսական յուղեր, անյուղ միս, ճարպազերծված ձկնատեսակներ, կաթնաշոռ, ինչպես նաև մշակովի և վայրի թարմ բանջարեղեն ու մրգեր: Օգտակար են առավոտյան մարմնամարզությունը, լողը, ոտքով կամ հեծանվով զբոսանքները: Խորհուրդ է տրվում նաև մեջքի, նստատեղի, ազդրերի, որովայնի և սրունքի ինքնամերսում, որից հետո` ջրային շփում: Հանգիստը պետք է լինի ակտիվ:
Հարկ է նշել, որ օրը 1-2 անգամ սնվելն ավելի քիչ է նիհարեցնում, քան եթե դիետայի անցնող անհատը սնվի օրը 4-5 անգամ, բայց քիչ-քիչ` տարանջատված սննդի մեծ մասն ընդունելով օրվա առաջին կեսին: Այդ եղանակով ավելորդ քաշից ձերբազատվելու հավանականությունը կրկնակի մեծանում է: (Գիտականորեն ապացուցվել է, որ հյուսվածքներում ավելորդ ճարպը կուտակվում է հիմնականում օրվա 2-րդ կեսին):
Արդեն 3-րդ և 4-րդ փուլերում գտնվողների բուժման հիմնական մեթոդը խիստ և կանոնավոր սննդակարգի ամենօրյա պահպանումն է, որի ժամանակ բժիշկը նախապես հաշվի է առնում հիվանդության ձևն ու փուլը, հիվանդի մասնագիտական առանձնահատկությունները, մարմնի կառուցվածքը և այլն: Այս պարագայում հաշվի առնելով հիվանդի վիճակը, բուժական ֆիզկուլտուրայի վարժությունների տեսակներն ու եղանակները որոշում և նշանակում է բժիշկը:
Բեռնաթափման օրերը (խնձորով, մածունով, անյուղ կաթնաշոռով և այլն) նույնպես պետք է կիրառել միայն բժշկի նշանակմամբ` պահպանելով սննդի կալորիականությունը: Դեղորայքային և առողջարանային բուժումը նույնպես կատարվում է բժշկի տված խիստ ցուցումներով:
-Ի՞նչ կասեք քաղցով նիհարելու կամ ինքնաբուժման վերաբերյալ:
-Քաղցով և ինքնաբուժումով նիհարելը, կամ դրանք որպես բուժման ձև կիրառելը անթույլատրելի են և համարվում են առողջության համար վտանգավոր: Այն օրգանիզմում սպիտակուցների քայքայում-հյուծումից բացի, խորացնում է հատկապես նյարդային համակարգում ճարպակալման պատճառով առաջացած խանգարումները:
Բնակչության շրջանում լայն տարածում գտած և նիհարելուն նպատակաուղղված բազմաթիվ սննդակարգերը նույնպես գիտականորեն հիմնավորված չեն, և եթե նույնիսկ հիվանդները դրանց օգնությամբ ազատվում են ավելորդ քաշից, ապա նյութափոխանակության վնասակար խանգարումներն անխուսափելի են:
Նշեմ, որ ճարպակալումը կարող է լինել ծանր հիվանդությունների սկզբնական և միակ ախտանշանը, ուստի հատկապես երեխաների մոտ նկատելով գլխացավ, տեսողության վատացում, ինչպես նաև սեռական զարգացման և հոգեկան խանգարման երևույթներ, հարկավոր է անմիջապես դիմել բժշկի:
Ճարպակալումը համարվում է նաև հոգեսոմատիկ հիվանդություն, այսինքն` այն ազդում է մարդու հոգեկան աշխարհի վրա` առաջացնելով տագնապ, անհանգստություն, բարդույթներ` առօրյա և սեռական կյանքում: Այս իմաստով, հիվանդության առաջացման պատճառները վերացնելու հետ մեկտեղ, անհրաժեշտ է աշխատել նաև անձի հոգեբանական կողմի վրա:


Զրուցեց Հասմիկ ԳԵՎՈՐԳՅԱՆԸ

Դիտվել է՝ 3665

Մեկնաբանություններ