ԱՄՆ-ի նախագահ Դոնալդ Թրամփը երկուշաբթի հայտարարել է, որ երկկողմ առևտրային հեռանկարների հարցում Եվրամիությունը շատ առումներով ավելի վատն է, քան՝ Չինաստանը։ «Նրանք զգալիորեն զիջում են։ Կտեսնեք։ Բոլոր հաղթաթղթերը մեր ձեռքում են»,- հավելել է նա։ ԱՄՆ ներմուծվող եվրոպական ապրանքների նկատմամբ Թրամփի սահմանած մաքսատուրքերը վերացնելու վերաբերյալ Վաշինգտոնի հետ մի քանի փուլով բանակցություններից անկախ՝ Եվրամիությունը դեռևս էական առաջընթացի չի հասել։               
 

«Հայկական դեղաբուսային թեյերն առողջության համար ամենաօգտակար ըմպելիքներից են»

«Հայկական դեղաբուսային թեյերն  առողջության համար  ամենաօգտակար ըմպելիքներից են»
13.12.2013 | 12:05

Դեկտեմբերի 15-ը Թեյի միջազգային օրն է (International Tea Day): Այն սահմանվել է 2004-ին՝ համաշխարհային հասարակական ֆորումի որոշմամբ` միջազգային կազմակերպությունների և պրոֆմիությունների հետ բազմաթիվ քննարկումներից հետո:
Օրվա շրջանակներում անցկացվող տոնակատարությունները, որոնք հիմնականում նշում են թեյահումքի վերամշակման ու արտադրության մեջ մասնագիտացված և առաջատար երկրները (Հնդկաստան, Շրի Լանկա, Բանգլադեշ, Նեպալ, Վիետնամ, Ինդոնեզիա, Քենիա, Մալայզիա, ՈՒգանդա և Տանզանիա), նպատակաուղղված են կառավարությունների և քաղաքացիների ուշադրությունը հրավիրելու վերջինիս վաճառքի և արտահանման հետ կապված կարևորագույն խնդիրներին:
Նշենք, որ թեյը, որպես տաք ըմպելիք, առաջին անգամ հայտնաբերել, օգտագործել է Չինաստանի երկրորդ կայսր Շեն Նունգը` մ.թ.ա. 2737 թվականին: Ռուսաստանում առաջին անգամ թեյ սկսել են օգտագործել, 1638, իսկ Անգլիայում` 1664 թվականից, որտեղ յուրաքանչուր բնակչին տարեկան բաժին է ընկնում ավելի քան 4500 գրամ թեյ: Հայաստանում թեյ օգտագործել են 18-րդ դարից: Այն մինչ օրս բուժիչ ըմպելիք է համարվում հիպերտոնիայի կարգավորման, օրգանիզմի տոնուսի (գործունեության) բարձրացման, արևայրուքի, մաշկի, աչքերի կոպերի բորբոքումների կանխման, կորյակների և ստամոքսահյութի ցածր թթվայնության (օրը 4 անգամ՝ մեկական ճաշի գդալ) բուժման համար: Շատ թեյասերներ ըմպելիքի մեջ ավելացնում են սոխ, կոճապղպեղ (իմբիր), համեմունքներ, կաթ, լիմոն, նարնջի շերտեր:
Հայաստանում տարեկան արտադրվում-իրացվում է մոտ 190 տոննա թեյ, որի մեջ իր մասնաբաժինն ունի «Բիո ունիվերսալ» ՍՊ ընկերությունը: Ի՞նչ թեյեր են դրանք, և երբվանի՞ց է ընկերությունը սկսել դրանց վերամշակումը: Այս հարցով սկսեցինք մեր զրույցը ձեռնարկության հիմնադիր տնօրեն ՏԻԳՐԱՆ ՍԱՀԱԿՅԱՆԻ հետ:

-Ընկերությունը (Նուբարաշենի Սարահարթ 2/2 հասցեում է) ՀՀ-ում դեղաբուսային թեյերի և եթերայուղերի արտադրությամբ սկսել է զբաղվել 2007 թվականից:
Ձեռնարկության միջազգային չափորոշիչներով կահավորված արտադրամասերում, որտեղ այսօր աշխատում են ավելի քան 40 բանվոր-մասնագետներ, տարեկան վերամշակվում են շուրջ 50-60 տոննա վայրի դեղաբույսեր (դաղձ, ուրց, ջիվանի (ղանթափա), արևքուրիկ (սրոհունդ), անթառամ), որոնք հետո վերածվում են տարբեր բաղադրությամբ յոթ տեսակի բուսաթեյերի: Ստացված հումքի 5 տոկոսը սպառվում է Հայաստանի մեծ բնակավայրերի կենտրոնական խանութներում և սուպերմարկետներում, մնացած 95 տոկոսն առաքվում է ԱՄՆ-ի (հիմնականում՝ Lոս Անջելես, Չիկագո), Անգլիայի, Ֆրանսիայի, Ռուսաստանի, Գերմանիայի պատվիրատու կազմակերպություններին:
-Հանրապետության ո՞ր տարածաշրջաններից է մթերվում հումքը:
-Ընկերությունը, նախօրոք կնքած պայմանագրերի համաձայն, հումքը մթերում է Վայոց ձորի (Եղեգնաձոր, Վայք), Սյունիքի, Արարատի մարզերի բարձրլեռնային էկոլոգիապես մաքուր, հիմնականում գյուղատնտեսական անջրդի տարածքներում գտնվող շուրջ 100 գյուղական համայնքներից: Յուրահատուկ համ ու բուրմունքով նշված դեղաբույսերի ծաղիկներն ու տերևները, որոնք կազմում են մթերված հումքի մոտ 15-20 տոկոսը, ցողունազատվելուց, 4-5 անգամ փոշեզատվելուց և կողմնակի խառնուրդներից ազատվելուց հետո, հատուկ տեխնոլոգիայով ոլորվում, տեսակավորվում է, այնուհետև փաթեթավորվում հերմետիկ եղանակով: Վերամշակողները միաժամանակ հետևում են, որ բուսաթեյը պահպանի ինչպես իր արժեքավոր հատկություններով եթերայուղերը, այնպես էլ հաճելի բույրը:
Նշված գործընթացից հետո ցողունային զանգվածը (80-85 տոկոս) հոսքագծերով ուղարկվում է եթերայուղի վերամշակման արտադրամաս:
-Քանի՞ տեսակի եթերայուղեր եք արտադրում:
-Հիմնականում՝ ուրցի և դաղձի: Երկու տեսակներն էլ, զարկերակային ճնշման, սրտանոթային, շնչառական, աղեստամոքսային համակարգերի կարգավորման և այրվածքաբուժության բժշկական պրեպարատների (պատրաստուկ) մեջ կիրառվելուց բացի, խիստ պահանջարկ ունեն ինչպես ձկնամթերքի, մսամթերքի (հատկապես երշիկեղենի) մշակման, այնպես էլ կոսմետիկայի ոլորտում, քանի որ օժտված են թարմացնող, հակամիկրոբային, հակավիրուսային, հակասնկային, հակաճիճվային հատկություններով: Բացի դրանից, նշված պատրաստուկները չեզոքացնում են նաև կենդանական ծագմամբ մսեղիքի հոտերը, ապահովում հումքի օգտագործման, պահպանման ժամկետն ու յուրահատուկ հաճելի համուհոտ են հաղորդում մթերքին:
Ձեռնարկությունը, որն այսօր վերոնշյալ եթերայուղերով կարող է ապահովել մի քանի տասնյակ գործարաններ, միջոցներ է փնտրում նաև այն արտահանելու ուղղությամբ` հաշվի առնելով, որ եթերայուղի պահանջարկ կա նաև եվրոպական շուկայում:
Նշեմ, որ բարձրորակ թեյերի և եթերայուղերի արտադրման համար ձեռնարկությունն արդեն մեկուկես տարուց ավելի է, որ արժանացել է օրգանիկ բիովկայագրի: Այն տրամադրել է գերմանական «Էկոգլոբ» ՍՊԸ սերտիֆիկացման մարմնին հավատարմագրված ընկերությունը: Նշված կառույցը այդ փաստաթղթով (Համբուրգի լաբորատորիայում ախտորոշելուց հետո) որակավորման բարձր գնահատական է տալիս միայն այն արտադրանքին, որը, էկոլոգիապես մաքուր միջավայրում արտադրվելուց, եվրաչափորոշիչներին համապատասխան պայմաններում վերամշակվելուց բացի, ունի խիստ պահանջարկ:
-Ի՞նչ կասեք ձեռնարկության հետագա ծրագրերի մասին:
-Նկատի ունենալով եղած պահանջարկը, ընկերությունը մտադիր է հայկական մնացած դեղաբույսերի միջոցով արտադրատեսականին ավելացնել` յոթից հասցնելով մեկ տասնյակի: Այս տարի նպատակադրվել ենք մթերել նաև չորացրած ավելուկ: Անցած տարի փորձնական վաճառքի հանած շուրջ 2000 մետր ավելուկն ամբողջությամբ սպառվեց ԱՄՆ-ում:
Նշեմ նաև, որ գյուղացիական տնտեսությունների հետ արդեն կնքել ենք 70 մլն դրամի պայմանագրեր, որոնք կրկնակի ավելի են անցած տարվա ցուցանիշներից:
Հավելենք նաև, որ լավագույն արտադրանքի համար, բացի բիովկայագրից, ընկերությունն անցած տարի «Արմէքսպրոդեսպո» գյուղատնտեսական միջազգային ցուցահանդեսում արժանացել է «Ոսկե մեդալի» և լավագույն որակի համար պատվոգրի, իսկ այս տարի Նյուրնբերգում անցկացված «Բիոֆախ» միջազգային ցուցահանդեսում` բարձրագույն պարգևի: Ձեռնարկությունը վերջերս խանութներ է բացել ԱՄՆ-ում և Անգլիայում:
Ի դեպ, ձեռնարկությունն աջակցում է նաև իր ավելի քան 40 բանվոր-մասնագետներին, հընթացս լուծելով և գումարային տեսքով կարգավորելով նաև նրանց սոցիալական ու առողջապահական հարցերը:
-Ինչպիսի՞ օգտակար հատկություն ունի և ի՞նչ հիվանդություններ կարող է կանխել հայկական բուսաթեյը:
-Ասեմ, որ հայկական դեղաբուսային թեյերը, որոնք առանձնանում են անկրկնելի համով և բազմաթիվ բուժիչ հատկություններով, առողջության համար ամենաօգտակար ըմպելիքներից են։ Դրանք կանխարգելում են սրտանոթային և ուղեղային անոթների հիվանդությունները, աթերոսկլերոզը, ունեն երիտասարդացնող և նիհարեցնող, ինչպես նաև արյան շրջանառության և հիշողության կարգավորման հատկություն: Օրական 3 բաժակ կանաչ թեյի ընդունումը համարյա մեկ երրորդով կրճատում է կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը։ Կանաչ բուսաթեյը հզոր հակաօքսիդանտ է և հանդիսանում է երկարակյացների կերակրացանկի կարևոր մասերից մեկը:
Հայտնի է, որ նիհարեցնող սննդակարգի անցնելու դեպքում օրգանիզմը հայտնվում է սթրեսային (ընկճախտային) վիճակում։ Նման պարագայում շատ օգտակար է ցածր կալորիականություն ունեցող և բազմաթիվ օգտակար նյութեր պարունակող կանաչ բուսաթեյի օգտագործումը։
Կանաչ թեյի թուրմը, լինելով հակասկլերոտիկ, իջեցնում է նաև օրգանիզմում եղած շաքարի տոկոսն ու խոլեստերինի մակարդակը։ Այն բարերար ազդեցություն ունի շագանակագեղձի, լեղապարկի, լյարդի, ենթաստամոքսային, վահանաձև գեղձերի և սրտամկանի վրա։ ՈՒնի նաև հակաճառագայթային ազդեցություն, մաքրում է ոսկորները ստրոնցիումից, միաժամանակ օրգանիզմից հեռացնելով թույների որոշ տեսակներ:
ՈՒնենալով հակամանրէային ազդեցություն, կանաչ թեյն օգտագործվում է նաև մանկական դիզենտերիայի և աղիների լորձաթաղանթի բորբոքման դեպքերում։ (Բուժման նպատակով եռացրած ջրով պատրաստում են 5-տոկոսանոց կանաչ թեյի թուրմ: 30 րոպե անց թուրմը մեկ ժամ եռացնում են ջրաբաքի վրա` պարբերաբար խառնելով։ Եփուկը պետք է լցնել մանրէազերծ շշերի մեջ և պահել սառնարանում։ Կախված երեխայի տարիքից, պետք է այն խմեցնել օրը 2 անգամ, սնունդ ընդունելուց 30 րոպե առաջ, 1 թեյի գդալից մինչև 1 դեսերտի գդալ։ Հիվանդության սուր ընթացքի դեպքում պետք է խմեցնել 10 օր, իսկ քրոնիկ ընթացքի դեպքում՝ 15-20)։
Ասում են՝ ճապոնացիներն իրենց վայելուչ կազմվածքի ու առողջ մաշկի համար պարտական են կանաչ թեյին։ ՈՒշագրավ է նաև, որ այդ երկրում շատերը փոշիացնում են թեյը և խմում լավ հարելուց հետո: Այսինքն, այս ձևով օրգանիզմին հնարավորություն են տալիս յուրացնելու նաև ջրում չլուծվող, թեյի տերևի օգտակար բաղադրիչները։
Ճապոնուհիների շրջանում այսօր ավելի քիչ է գեր, հիպերտոնիայով, երակների վարիկոզ լայնացումով, օստեոպարոզով հիվանդ կանանց թիվը։ Շատ չնչին տոկոս են կազմում նաև կրծքագեղձի քաղցկեղով հիվանդները` շնորհիվ օրական ընդունած 12-13 գրամ թեյի, կամ 5-7 հատ խտացրած թեյահաբերի։


Զրուցեց Հասմիկ ԳԵՎՈՐԳՅԱՆԸ

Դիտվել է՝ 8817

Մեկնաբանություններ