ԱՄՆ-ի հատուկ դեսպանորդ Սթիվ ՈՒիտկոֆը թույլատրելի է համարել Աբրահամի համաձայնագրերի ընդլայնումը, նշելով, որ Հայաստանն ու Ադրբեջանը կարող են միանալ դրանց ապագայում։ «Մենք կարծում ենք, որ շատ, շատ մոտ ենք այդ երկրներում հակամարտությունների վերջնական լուծմանը։ Ես կարծում եմ, որ երկուսն էլ կարող են ցանկանալ միանալ Աբրահամի համաձայնագրերին»,- ասել է Ուիտկոֆը։ ԱՄՆ-ի հատուկ ներկայացուցչի խոսքով՝ սա շատ կարևոր նախաձեռնություն է երկրի նախագահ Դոնալդ Թրամփի համար, և նա հավատում է դրան։               
 

«Եթե չլիներ պետական աջակցությունը, դժվար թե կարողանայինք այս ամենը կազմակերպել»

«Եթե չլիներ պետական աջակցությունը, դժվար թե կարողանայինք այս ամենը կազմակերպել»
06.10.2017 | 07:42

Վաղը` հոկտեմբերի 7-ին, Արենիում (Վայոց ձորի մարզ) կազմակերպվելու է հայկական գինու 9-րդ ավանդական փառատոնը, որը միջոցառման կազմակերպիչները մտադիր են, ինչպես նախորդ տարիներին, վերածելու ազգային տոնի: Այս կապակցությամբ է ստորև ներկայացվող հարցազրույցը «Արենի» գինու մրցույթ-փառատոնի կազմակերպչի` «Արենի փառատոն» հիմնադրամի տնօրեն ՆՈՒՆԵ ՄԱՆՈՒԿՅԱՆԻ հետ:

-Ի՞նչ նպատակ կամ նպատակներ է հետապնդում հայկական գինու փառատոների կազմակերպումը:
-Երբ մենք սկսում էինք, հետապնդում էինք երեք նպատակ` համայնքների զարգացում, զբոսաշրջության խթանման միջոցով Հայաստանի ճանաչելիության բարձրացում և գինու զբոսաշրջության զարգացում: Ինը տարվա ընթացքում ապացուցեցինք, որ մեր ծրագիրը ճիշտ է, և հասնում ենք այն նպատակներին, որոնք մեր առջև դրել ենք: Այսօր արդեն բազմաթիվ զբոսաշրջիկներ ունենք, որոնք հատուկ գալիս են փառատոնին մասնակցելու: Զբոսաշրջիկներ են ժամանելու Ռուսաստանից, դեռ հունվարին գիտեինք, որ լեհական խմբեր են գալու, Իրանից են գալու, Իսրայելից ունենք հարցումներ, ինչը նշանակում է, որ արդեն ճանաչելի ենք: Փառատոնի կազմակերպումը մեկ օրվա աշխատանք չէ, անցած ժամանակաընթացքում էլ զբաղվել ենք դրանով: Մենք փառատոնի շրջանակում անցկացնում ենք գինու համտես, խանութներից գնում ենք գինիներ, դրսից հրավիրում գինու համտեսի մասնագետների, որոնք անցկացնում են համտես-մրցույթ, և մենք տեղում որոշում ենք, թե հայկական գինիներից որն է լավագույնը:
Նախորդ տարիներին ժյուրիի անդամներ ենք ունեցել Պորտուգալիայից, Իտալիայից, Ֆրանսիայից` 3 անգամ, Միացյալ Նահանգներից, Իսրայելից, Վրաստանից: Երբ նրանք այստեղից գնում ու գրում են, թե իրենք Հայաստանում են եղել որպես ժյուրիի անդամ, դա էլ է նպաստում, որ Հայաստանը, նրա գինեգործությունը ճանաչվեն արտերկրում: Բոլորս քիչ-քիչ աշխատել ենք այդ ուղղությամբ և այսօր արդեն ունենք գինիների բազմաթիվ սիրահարներ, տեսնում եք, թե Հայաստանում ինչպես է զարգանում գինու արդյունաբերությունը:
-Դուք գինու սիրահա՞ր եք:
-Այո:
-Ո՞ր գինիներն եք նախընտրում:
-Հայկական բոլոր գինիները:
-Այս տարի ժյուրիի անդամները ո՞ր երկրներից են լինելու:
-Նրանք հինգն են` Ֆրանսիայից, Գերմանիայից և Կիպրոսից:
-Իսկ զբոսաշրջիկները հիմնականում ո՞ր երկրից են գալիս:
-Ռուսաստանից, ընդ որում՝ նկատի ունեմ հենց ռուսներին, որոնք գալիս են փառատոնին մասնակցելու (արտերկրից եկող հայերին որպես զբոսաշրջիկ չեմ ընկալում, նրանք իրենց հայրենիքն են գալիս): Անցյալ տարի Արենիում մեկ օրում ունեցել ենք 23 000-ից ավելի այցելու, եկել են և՛ հայեր` այստեղից և Սփյուռքից, և՛ տարբեր ազգերի ներկայացուցիչներ:
-Ինչպե՞ս է լուծվելու այդքան մարդկանց տեղափոխման խնդիրը:
-Նախորդ տարիներին շատ մարդիկ եկել և այս տարի էլ գալու են իրենց սեփական տրանսպորտային միջոցներով: Բացի այդ, տուր-օպերատորները նրանց նախկինում առաջարկել, այս տարի էլ առաջարկում են զբոսաշրջային տարբեր փաթեթներ, որոնց մեջ ներառված են նաև այցելությունները Նորավանք, Խոր վիրապ և այլ տեսարժան վայրեր: Դա տուր-օպերատորներն են առաջարկում, իրենք էլ գումար են աշխատում, լուծում այդքան մարդու տանել-բերելու տրանսպորտային խնդիրը: Դա շատ կարևոր է: Երբ ուզում էինք «Արենի» գինու փառատոնը կազմակերպել, ցանկանում էինք նաև, որ Հայաստան եկող զբոսաշրջիկները նաև տուր-փաթեթներից օգտվեն, գնան նաև համայնքներ, ծանոթանան Հայաստանին, նրա մարդկանց, տեսարժան վայրերին, միաժամանակ դա նպաստի տարածաշրջանների զարգացմանը: Տեսեք, օրինակ, խորովածի փառատոնը նպաստեց, որ Ախթալան ավելի մեծ ճանաչելիություն ունենա, հազարավոր մարդիկ գնացին Ախթալա, ուր նախկինում երբևէ չէին եղել:
-Գինի արտադրող հայաստանյան քանի՞ ընկերություն է մասնակցելու մրցույթ-փառատոնին:
-Ներկայացված են լինելու գինի արտադրող 21 ընկերություն` ի տարբերություն նախորդ տարվա 16-ի, հայաստանյան 25 արտադրողներից չորսն այս տարի չեն մասնակցելու, որովհետև նրանց արտադրանքների ծավալը մեծ չէ, որ դրանք կարողանան ներկայացնել և՛ համտեսի, և՛ վաճառքի: Անցյալ տարիներին, սակայն, նրանք մասնակցել են մրցույթ-փառատոնին: Ի դեպ, կան գինի արտադրողներ, օրինակ, «Վանարդի», «Ոսկեվազ», «Արմաս» ընկերությունները, որոնք առաջին անգամ մեզ մոտ են ստացել ոսկե մեդալ, մեզ մոտ են եղել փառատոնում ներկայացված և մեր մոտից է սկսվել նրանց ճանաչելիությունը: Տեղեկացնեմ նաև, որ անցյալ տարվա մրցույթ-փառատոնին մասնակցել է նաև տնական գինու շուրջ 100 արտադրող:
-Ի՞նչ գինիներ են մասնակցելու մրցույթին:
-Ե՛վ տնական, և՛ գործարանային արտադրության: Բոլոր անվանակարգերում մրցանակային տեղերը երեքն են: Մրցույթին գինիները մասնակցել և մասնակցելու են տարբեր անվանակարգերում, այդ թվում` գնային երեք անվանակարգերում (մինչև 2500 դրամ գին ունեցող, 2500-5000 և 5000 դրամից բարձր գին ունեցող): Բացի այդ, կան նաև գինիների «Կարմիր անապակ» և «Սպիտակ անապակ» անվանակարգերը: Քաղցր և մրգային գինիները մրցույթ-փառատոնին չեն ներկայացվում:
-Ինչու՞:
-Որովհետև մրգայինը չի կարող «գինի» անվանումն ունենալ:
-Պետական մարմինները հիմնադրամին աջակցու՞մ են այս գործում:
-Այո, եթե չլիներ պետական աջակցությունը, դժվար թե կարողանայինք այս ամենը կազմակերպել: Սա մեկ հոգու կամ կազմակերպության գործ չէ: Շատ շնորհակալ եմ այն ժամանակվա էկոնոմիկայի նախարարությանը, որը հավատում էր մեր ներկայացրած այս նախագծի իրագործելի լինելուն: Ի սկզբանե, նախարարությունն աջակցեց մեզ, անվանափոխված այդ նախարարությունը հիմա էլ է մեզ աջակցում: Մեր աջակիցներին միացել է նաև գյուղատնտեսության նախարարությանը կից գործող գինեգործության և խաղողագործության նորաստեղծ հիմնադրամը: Ի դեպ, արդեն 5-րդ տարին է, որ գյուղատնտեսության նախարարությունն է տալիս տնական գինիների անվանակարգում մրցույթի հաղթողների համար նախատեսված մրցանակները:
-Գինու փառատոնը որքանո՞վ է նպաստում հայկական գինիները միջազգային ասպարեզում ճանաչելի դարձնելուն:
-Եթե, ասենք, ֆրանսիացին կամ ռուսն իր երկրի ինչ-որ մի խանութում տեսնում է հայկական գինի, որի համը չգիտե, այդ գինին նրան գրեթե ոչինչ չի ասում, դժվար թե այն գնի: Սակայն եթե եղել է Հայաստանում և այն փորձել է, համն արդեն գիտե, նշանակում է, որպես սպառող, հայկական գինին արդեն ճանաչում է, դրանից հետո նա իր երկրում կփնտրի ու կփորձի գտնել այդ գինին:
-Մրցույթ-փառատոնին Հայաստանը այցելուներին ներկայացնու՞մ եք որպես գինեգործության հնագույն կենտրոն, այդ կապակցությամբ արդյոք ներկայացնու՞մ եք հայ և օտար պատմիչների վկայությունները, մեր քարանձավներում պեղված, գտնված և այդ մասին վկայող հնագիտական գտածոների մասին տեղեկություններ:
-Անշուշտ, ներկայացնում ենք, մենք այնտեղ հատուկ ցուցանակ ունենք, որը դրված է կենտրոնում ու տեղեկություններ է ներկայացնում Արենի քարանձավի մասին: Այդ օրն Արենի քարանձավն ընդունում է հյուրերի, և այնտեղ պատմում են այդ ամենի մասին: Ի դեպ, նախորդ փառատոների ժամանակ նաև տեղեկատվական թերթիկներ ենք բաժանել, որով ներկայացրել ենք այդ տեղեկությունը: Այո, տեղեկությունը շատ կարևոր է, օրինակ, երբ Պորտուգալիայից ժյուրիի անդամ հրավիրեցինք, նա մեծ հաճույքով եկավ և ասաց` եկել եմ, քանի որ գիտեմ, դպրոցում անցել եմ, որ գինեգործությունն առաջինը եղել է ձեզ մոտ:
-Իսկ այս տարի այդ տեղեկատվական թերթիկներն ինչու՞ չեք բաժանելու, ֆինանսական միջոցների անբավարարությո՞ւնն է պատճառը:
-Այո: Նախորդ տարիներին շատ բան էլ անվճար արվել է հովանավորների շնորհիվ, երկար տարիներ «Տիգրան Մեծ» տպագրատունն է աջակցել մեզ, «Անտարեսն» է աջակցել, «Էդիտ պրինտը»… Մեր բոլոր հովանավորներն էլ հասկացել են, որ փառատոնը կազմակերպվում է երկրի համար, ոչ թե ինձ համար, սա իմ բիզնեսը չէ: Եթե փառատոնը հաջող կազմակերպվի, գոհ զբոսաշրջիկը հաջորդ կամ մյուս տարի իր հետ կբերի, ասենք, տասը զբոսաշրջիկ, իսկ դժգոհ զբոսաշրջիկն այլևս չի գա և պատճառ կհանդիսանա, որ իր հայրենակիցներից ուրիշներն էլ չգան: Եթե դուք գաք, մասնակցեք փառատոնին, կտեսնեք, թե որքան ուրախ մարդիկ են լինելու, չէ՞ որ այդ մեկ օրվա մեջ նրանք գինիներ, ուտեստներ են համտեսելու, ժողովրդի հետ շփվելու, երգ-երաժշտություն լսելու, էմոցիաներ ձեռք բերելու, զբոսաշրջիկները հետո գնալով իրենց երկիր, Հայաստանի մասին լավ բաներ են պատմելու, և ամբողջ տարին զբոսաշրջիկներ ենք ունենալու:
-Փառատոնը ժամը քանիսի՞ն է բացվելու և փակվելու:
-Պաշտոնապես բացվելու է ժամը 12-ին, շքերթով: Նախորդ տարիներին բացել ենք նաև բեմականացված կերպով, օրինակ, Քաջ Նազարն է եկել էշի վրա նստած, եղել է, որ Օրբելյան իշխանն է եկել ձիով և ազդարարել բացումը, եղել է, որ Նոյն է եկել իր զավակների հետ ու չանի մեջ լցրել խաղողը, եղել է նաև, որ շքերթով է սկսվել փառատոնը, ու խաղողագործությամբ զբաղվող տարբեր համայնքներ զամբյուղներով բերել, ներկայացրել են իրենց արտադրանքը: Այս տարի նախատեսել ենք գինեգործների և համայնքների ներկայացուցիչների շքերթով սկսել: Թեև շատ կուզեինք, որ փառատոնն ավելի երկար տևեր, բայց միջոցառումն ավարտելու ենք ժամը 17-ին, որովհետև այդ գյուղով է անցնում Խաչիկ գյուղի ճանապարհը, որն ավելի երկար չի կարող փակված մնալ:

Հարցազրույցը`
Արթուր ՀՈՎՀԱՆՆԻՍՅԱՆԻ

Դիտվել է՝ 1739

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ