Քիչ առաջ ոստիկանության զորքերը մտան Էջմիածին քաղաք։ Երկու ավտոբուս է բերվել Էջմիածին, որոնք, ըստ երևույթին, սպասում են հրահանգի։ Մայր Աթոռի բակում իրավիճակը գերլարված է։ Հավաքված քաղաքացիները թույլ չտվեցին իրավապահներին իրենց հետ տանել Շիրակի թեմի առաջնորդ Միքայել Սրբազանին։ Այստեղ են ժամանել նաև կարմիրբերետավորները։ Մայր Աթոռի մոտ հավաքված քաղաքացիները կոչ են անում բոլոր հայերին հավաքվել Մայր Աթոռի բակում և կանգնել ի պաշտպանություն Եկեղեցու։               
 

«ԱՆՑՅԱԼԻ ԼԱՎԸ ՊԵՏՔ Է ՎԵՐՑՆԵԼ ՈՒ ՆՈՐԻ ՀԵՏ ԱՊԱՀՈՎԵԼ ԴՐԱ ՇԱՐՈՒՆԱԿԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ»

«ԱՆՑՅԱԼԻ ԼԱՎԸ ՊԵՏՔ Է ՎԵՐՑՆԵԼ ՈՒ ՆՈՐԻ ՀԵՏ ԱՊԱՀՈՎԵԼ ԴՐԱ ՇԱՐՈՒՆԱԿԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆԸ»
25.11.2011 | 00:00

«ԿԼՈՐ ՍԵՂԱՆ». Ի՞ՆՉ Է ՆՇԱՆԱԿՈՒՄ ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅՈՒՆ

«Յուրաքանչյուր երկրի ազգային անվտանգության կարևորագույն բաղադրիչներից մեկը պարենային անվտանգությունն է». այս միտքն արծարծվում է գրեթե բոլոր պաշտոնյաների ելույթներում, բայց գործը հայտարարություններից այն կողմ չի անցնում: Երբ խնդիրը տեղափոխվում է գործնական հարթություն, ոլորտի պատասխանատուներն առաջնորդվում են «ինչքան հեռու, այնքան լավ» սկզբունքով, ինչն էլ դրսևորվեց հարցի վերաբերյալ «Կլոր սեղան»-ի քննարկման ժամանակ:
«Կլոր սեղան»-ի մասնակիցներն են ԱԺ ՀՀԿ-ական պատգամավոր ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆԸ, գյուղնախարարության սննդի անվտանգության ծառայության ներկայացուցիչ ԲԱԳՐԱՏ ՊԻՊՈՅԱՆԸ, ԱԱԽ աշխատակազմի ներկայացուցիչ ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆԸ և ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆԸ։

ԼՐԱԳՐՈՂ- 20 տարի շարունակ մեր երկիր է ներկրվում կասկածելի փաթեթավորմամբ վտանգավոր սննդամթերք, ու միայն այս տարի կառավարությունը սեղանին դրեց ՀՀ պարենային անվտանգության ապահովման հայեցակարգը: Գոնե այսօր մեզ հայտնի՞ է, թե որոնք են Հայաստանում պարենային անվտանգությանն սպառնացող գործոնները:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Իհարկե: Ձեր նշած փաստաթուղթը հստակ սահմանում է երկրի ՀՀ պարենային անվտանգության մարտահրավերներն ու սպառնալիքները: Ռազմավարական տեսանկյունից պարենային անվտանգության ապահովումը մի քանի գործոններով է պայմանավորված, առկա է և՛ տնտեսական, և՛ սոցիալական գործոնը:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Սննդամթերքի անվտանգությունը պետք է դիտարկել երկու տեսանկյունից` որակի և անվտանգության: Ցավոք, այսօր հնարավորություններ չունենք միաժամանակ երկու խնդիրն էլ լուծելու: Դա է պատճառը, որ այսօր առաջնային ենք համարում սննդի անվտանգության հետ առնչվող խնդիրների լուծումը: Օրինակ, եթե 1000 և 4000-դրամանոց սննդամթերքը տարբերվում է որակական ցուցանիշներով, ապա գոնե պետք է հասնել նրան, որ 1000 դրամանոցը մեր քաղաքացու համար լինի անվտանգ` չպարունակի օրենքով արգելված սննդային հավելումներ: Օրինակ, կաթի մեջ չլինեն ստաֆիլոկոկ, անտիբիոտիկներ, աղիքային ցուպիկ, իսկ թե տվյալ կաթը 3,2, թե՞ 1,9 % յուղայնություն ունի, սա այլ հարց է, սրա լուծումն էլ կտրվի հաջորդ փուլում:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Երկրի բնակչության աճով պայմանավորված` 20-րդ դարի 2-րդ կեսից գիտնականները սկսեցին «նվաճումներ» ներդնել սննդամթերքի ոլորտում: Օրինակ, սկսեցին հորմոնային կերով խթանել մսատու կենդանիների աճը: Հետո պարզվեց, որ հորմոնները, փոխանցվելով մարդուն, առաջացնում են հիվանդագին երևույթներ: Սակայն հորմոնների միջոցով սննդի աճի ավելացումը շահագրգռեց բիզնեսմեններին, գերշահույթների ստացումը դարձավ առաջնային` ինչ անել, որ շատ արտադրվի ու շատ վաճառվի: Եվ հորմոնային սնունդն ավելի տարածում ստացավ: Օրինակ, նախկինում հացը Երևանում թխվում էր երկու անգամ` առավոտյան և երեկոյան: Մնացած 8 ժամերին այն հասունացվում էր: Սակայն մշակվեցին քիմիական նյութեր, բարելավիչներ, որոնք, խառնելով խմորին, շաղախել-թխելու տևողությունը կրճատեցին 8 ժամից հասավ մեկ ժամի: Այսինքն, մեկ հերթափոխի ընթացքում կարելի է 6-7 անգամ հաց թխել: Բայց իրականում «բարելավիչ» կոչվածը քիմիական նյութ է, որը օրգանիզմի վրա ծանր հետևանքներ է թողնում: Այսօր ինչ է կատարվում մեզ մոտ. միսը մշակում են տարբեր նյութերով, որ երկար պահպանվի, գույնն ու երանգը թարմ երևալու համար էլ օգտագործում են հատուկ ներկանյութեր:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Ազգային անվտանգության ռազմավարությունը պատասխանում է Ձեր բարձրացրած բոլոր հարցերին` սկսած հորմոններից մինչև գենետիկորեն վերափոխված բուսական ու կենդանական սննդամթերքի նկատմամբ պետական վերահսկողության սահմանումը:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Փաստաթղթում այն սահմանված է, բայց արդյո՞ք գործնականում լիարժեք հսկողություն է իրականացվում:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ- Ցավոք, այսօր մենք կանգնած ենք շատ լուրջ վտանգի առաջ: Նախ առկա է դրսից ներկրվող հորմոնային սննդի վտանգը: Հարկային, մաքսային ծառայությունների կողմից ներկրվող ապրանքների նկատմամբ չկա անհրաժեշտ վերահսկողություն: Ոչ այնքան գնային, որքան սննդի պարունակության վերահսկողություն պետք է սահմանվի: Այսինքն, առանց սերտիֆիկատի, առանց դրա պարունակության մասին անհրաժեշտ իրազեկման որևէ սննդամթերք չպետք է մտնի Հայաստան: Չնայած Արևմուտքում շատ ավելի տարածված են հորմոնային սննդատեսակները, բայց դրականն այն է, որ մարդը գիտի ինչ է գնում, քանի որ վրան գրված է: Կա էժանագին ու թանկ սնունդ, ամերիկացին ունի հնարավորություն ընտրելու, ու գիտի, թե, օրինակ, 10-դոլարանոց էժան միսն ինչ է պարունակում: Իսկ մեզ մոտ չկա հասարակությանը նման իրազեկում:
Մյուս խնդրին անդրադառնամ: Եթե տարիներ առաջ վտանգավոր սնունդը գալիս էր միայն դրսից, ապա այսօր ոչ միայն դրսից, այլև արտադրվում է հենց երկրի ներսում: Ազատ շուկան հանգեցրել է նրան, որ նույնիսկ մեզ մոտ արտադրվում են սննդամթերքի այնպիսի տեսակներ, որոնք շատ ավելի վտանգավոր են, քան դրսից ներկրվածները: Ինչո՞ւ, որովհետև եթե դրսից եկած սնունդը սերտիֆիկացվում է, պարունակությունը քիչ թե շատ հայտնի է, և մեզ ընդամենը մնում է վերահսկել, ապա ներսինի պարագայում մենք պետք է վերահսկենք ամբողջ ներքին արտադրական տեխնոլոգիան, ինչը շատ ավելի դժվար է: Պարոն Ստամբոլցյանի ասած խմորիչներն ու ներկերն այսօր հենց ՀՀ-ում են արտադրվում: Մեր արտադրողը ևս օգտագործում է այնպիսի վտանգավոր նյութեր, որոնք օգտագործվում են դրսում` ներկանյութեր, համային հավելումներ: Օրինակ, ինչ է պարունակում մեր պահածոների գործարանների արտադրած տոմատի մածուկը։ Հաշվարկենք. 7 կգ պոմիդորից ստացվում է 1 կգ տոմատ, իսկ 0,5 կգ տոմատը խանութում վաճառվում է ինքնարժեքից ցածր գնով, ուրեմն, այդ տոմատն ունի այլ պարունակություն, այլ խյուս է օգտագործված, որին ավելացված են պոմիդորի համային, գունային հավելումներ. դրանք լավ համ ու տեսք են տալիս տոմատին, բայց իրականում այնտեղ պոմիդորն ընդամենը 30 % է: Նույնն է վիճակը երշիկեղենի հարցում: Ո՞նց կարող է մսի գինը լինել 2500 դրամ, իսկ երշիկինը` 900-1800: Մեր երշիկներն ունեն համային, հոտային բոլոր հատկանիշները, բայց իրականում դրանց մեջ միսը շա՜տ քիչ մաս է:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ - Ալյուրի 1 կգ-ն արժե 220 դրամ, որից ստացվում է 1-1,2 կգ հաց: Խանութում կա 100-դրամանոց մատնաքաշ, որը 300 գրամ է կշռում: Հիմա հաշվեք` որքա՞ն էներգիա, ալյուր, ջուր է ծախսվել այդ հացի վրա, և այն ինչպե՞ս կարող է վաճառվել 100 դրամով, ուրեմն, այստեղ այլ խնդիր կա, կամ ինչ-որ նյութեր են օգտագործվում, որոնք ալյուր չեն, կամ էլ…
ԲԱԳՐԱՏ ՊԻՊՈՅԱՆ- Մենք անիմաստ ահաբեկում ենք մեր ժողովրդին: Առանց լաբորատոր ուսումնասիրության ո՞նց կարելի է նման հայտարարություն անել, թե հացի մեջ ալյուր չկա: Հայերս հաց ուտող ժողովուրդ ենք, ու եթե շուկա մտնի, ասենք, վատ թթվասեր, այդքան մեծ աղմուկ չի բարձրանա, որքան կարող է լինել վատ հացի դեպքում:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Բայց ինչպե՞ս կարող է գնորդը հասկանալ, թե ինչ կա տվյալ հացի բաղադրության մեջ, երբ քիմիական նյութեր օգտագործելով` համն էլ է տեղը, հոտն էլ:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Այո: Այսօր մենք կազմակերպել ենք հացի արտադրություն` փոքր ծավալներով: Ձեռքիս տակ է մեր արտադրած հացի` պետստանդարտի կողմից տրված փաստաթուղթը, ուր գրված է` օգտագործված է ալյուր, ջուր և թթխմոր: Այսինքն, մեր հացի արտադրման համար մենք բարելավիչ, փխրեցուցիչ չենք օգտագործում: Իսկ այսօր Հայաստանում արտադրվող հացի մեջ և՛ մեկը կա, և՛ մյուսը:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Հայեցակարգի ընդունումից հետո ստեղծվեց սննդի անվտանգության պետական ծառայությունը, որպեսզի հնարավորություն լինի ներկրումից մինչև իրացում հսկել սննդի անվտանգությունն ու որակը: Մաքսային մարմինները պարտավոր են վերոնշյալ ծառայությանը տրամադրել ՀՀ ներմուծվող սննդամթերքի սննդային հավելումների վերաբերյալ տեղեկություն, որպեսզի հնարավոր լինի վերահսկողություն իրականացնել: Փաստաթուղթը նախատեսում է, որ ամեն կիսամյակը մեկ պետք է նախագահին ներկայացվի ամփոփ տեղեկատվություն ծրագրի իրականացման արդյունավետության վերաբերյալ:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Բայց սննդի շուկայում տիրող վիճակը փաստում է, որ այս հայեցակարգն ընդամենը հերթական լավ փաստաթուղթ է, որը ոչ մի առնչություն չունի իրականության հետ:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ - Հայեցակարգը դեռ հում է, պետք է աշխատել, այն գործի մեջ պիտի հստակեցվի: Պարենային անվտանգության դաշտը դինամիկ է, անվերջ փոփոխվող: Դրա համար էլ մենք միշտ ունեցել ենք իրավիճակային վերահսկողություն և չենք ունեցել համապարփակ մեխանիզմներ, օրենսդրական դաշտ: 10 տարի առաջ չկար հորմոնային սննդի վտանգ, այսօր կա: ՈՒրեմն, պետք է պայքարի նոր մեխանիզմներ մշակել: Եվ կառավարությունը գնում է համակարգված մեխանիզմների ստեղծման ճանապարհով, որոնք կլինեն առավել ճկուն, պարտադրված չենք լինի ամեն անգամ իրավիճակից ելնելով նոր մեխանիզմներ մշակել: Մենք պետք է հասկանանք, թե որոնք են մեր խնդիրները, որ կարողանանք պայքարել: Մի բան է անորակ սնունդը, մեկ այլ բան է վտանգավորը: Եթե հացը պատրաստված է 3-4 տեսակի ալյուրից, մեջը մի քիչ թեփի խառնուրդ կա, սա այլ բան է, բայց եթե նրան ժավել է խառնվում, ու թվում է, թե որակով լավն է, սակայն պարունակությունը շատ վտանգավոր է։ ՈՒրեմն, մենք ներսում ունենք խնդիրներ: Սննդի սերտիֆիկացումը պարտադիր է, գնորդը պիտի իմանա, թե ինչ է գնում: Մյուս կողմից, քիչ չեն դեպքերը, երբ որևէ ֆիրմայի անվան տակ իրացվում է ինչ-որ անհայտ արտադրանք: Այստեղ էլ գործ ունենք խարդախության փաստի հետ:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Եթե խանութ է մտնում անվտանգության տեսանկյունից վտանգավոր սնունդ, ուրեմն լուրջ անելիք ունի համապատասխան կառույցը: Պարոն Պիպոյան, ի՞նչ կասեք:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Չեմ կարող թաքցնել, որ շատ անելիք ունենք: Դրա համար իրականացնում ենք հրապարակային ստուգումներ: Շատ կարևոր եմ համարում հանրային իրազեկումը: Մեր քաղաքացու մեջ անհրաժեշտ կուլտուրայի ձևավորման խնդիր ունենք, նա պետք է հետևի իր գնած ապրանքին: «ԳՈՒՄ»-ի շուկայում ստուգումներ էինք իրականացնում, իրացնողին հարցնում ենք` ինչո՞ւ սառնարանում չես պահում մթերքդ, պատասխանում է` մեր քաղաքացին սիրում է նայել, տեսնել, հետո գնել: Այսինքն, քաղաքացիները ևս պետք է նպաստեն, որ իրենց չմատուցվի վատ սնունդ: Բացի այդ, միայն Երևանում մեր հսկողության տակ կա 200 դպրոց, ՀՀ-ի տարածքում ավելի քան 100 000 խանութ, էլ չեմ հաշվում իրացնողներին, արտադրողներին ու ներմուծող ընկերություններին: Ամենօրյա վերահսկողություն իրականացնելու համար եկեք հաշվենք, թե քանի հոգանոց գերատեսչություն պետք է ունենալ: Այսինքն, կոնկրետ մեխանիզմներ է պետք կիրառել: Պատահական չէր, որ առանձնացվեց ռիսկերի գնահատման ինստիտուտը: Այս պահին ստուգումներ ենք իրականացնում կաթ-կաթնամթերքի տեղական շուկայում: Ընդ որում, ստուգում ենք թե՛ որակական, թե՛ անվտանգության ցուցանիշները:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Հիմնական քաղաքականությունն իրականացվում է այն ուղղությամբ, որ կանխարգելվի անորակ սննդի արտադրությունը, որ նման սնունդ ընդհանրապես շուկա չմտնի:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Դեռ 90-ականների սկզբից կար այն անհանգստությունը, թե Հայաստանը հեղեղվելու է մեր գենոֆոնդի վրա լուրջ ազդեցություն ունեցող հորմոնային սննդատեսակներով: Ասվում էր, թե դա արվելու է, մասնավորապես, ներկրվող սերմերի միջոցով: Շատերը չէին հավատում: Բայց այսօր դրա ականատեսն ենք. համատարած փոխվում են տեղական տեսակները:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Հայեցակարգում նաև սերմերի ներկրման հետ կապված կոնկրետ միջոցառումներ ենք նախատեսել: Մեր նպատակն է, որ տեղում կարողանանք նպաստել տեղական սերմարտադրության զարգացմանը:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Այո, այդ վտանգն առկա է: Ես մի քանի փաստեր բերեմ, թե ինչ է կատարվում աշխարհում: Մի կողմից` ՄԱԿ-ի համաշխարհային պարենային կառույցն ամբողջ աշխարհից իր պահեստարաններ է ներկրում մաքուր, ոչ գենախախտ բույսերից սերմեր ու պահում հավերժական սառույցների մեջ: Այսինքն, ապագա սերնդի համար պահպանում ոչ գենախախտ տեսակներ: Մյուս կողմից, ամբողջ աշխարհն այսօր ողողված է գենախախտ սննդով: Այսօր տարօրինակ բաներ են կատարվում, օրինակ, այծի գենի մեջ մտցրել են սարդի գենը և այծի կաթից թել են քաշում, որը պողպատից երկու անգամ ամուր է: Մի հետաքրքիր բան եղավ. ամերիկացիները Սոմալիի ժողովրդին երկու տարի սոյա մատակարարեցին: Հետո, երբ էպիդեմիա տարածվեց, տրված հակաբորբոքային դեղերը չազդեցին հիվանդների վրա, որովհետև նրանց օրգանիզմում փոփոխություններ էին տեղի ունեցել: Այսինքն, գենախախտ սնունդը շատ վտանգավոր հիվանդություններ է առաջացնում: Հետաքրքիր մեկ այլ փաստ ևս. երբ ԱՄՆ-ում եգիպտացորենի գենը խախտեցին, կառավարությունն արգելեց այն մտցնել սննդային բաժնի մեջ, բայց հանկարծ պահեստից 30 տոննա սերմացու կորավ: Ասվեց, թե պատահաբար այն խառնվել է մաքուր եգիպտացորենի սերմերին ու ցանվել դաշտերում: Այստեղ էլ կա մյուս վտանգը: Եթե ցանված է եգիպտացորեն, որը գենախախտ չէ, բայց հարևան դաշտում ցանված է գենախախտը, նրա ծաղկափոշին խախտում է մաքուր բույսի գենը: Այսինքն, վտանգը բավականին լուրջ է: 21-րդ դարում աշխարհը սկսել է խաղալ կրակի հետ: Հիմա ամեն ազգ պետք է գիտակցի ու պաշտպանի ինքն իրեն:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ - Մեր տեղական տեսակները, թե՛ համային, թե՛ որակական առումով, շատ ավելի լավն են, քան ներկրվածները: Բայց շուկայում անհայտ սորտի պոմիդորը` գեղեցիկ տեսքով, շատ ավելի թանկ է: Պետք է իրազեկել մեր բնակչությանը, որ մեծ, լավ տեսք ունեցող բանջարեղենը շատ վտանգավոր է: Վերջերս Գերմանիայում էի, մարդիկ չէին գնում գեղեցիկ բանջարեղեն, այլ գնում էին որդնածը: Ի դեպ, դրանք ավելի թանկ էին, քանի որ էկոլոգիապես ավելի մաքուր են:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ - Լուրջ անելիք կա իրազեկման հարցում: Մեզ պետք է օգնեն ՀԿ-ները, ԶԼՄ-ները:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ- Միայն վերահսկողությամբ սննդի անվտանգության խնդիրը չի լուծվի: Եթե ազգի կեսը ստուգի մյուս կեսին, դարձյալ չի կարող լիարժեք վերահսկողություն իրականացնել: Վերահսկողությունը միայն մեկ օղակ է: Ոտքդ քաշեցիր, նույնն է լինելու: Ո՞ր մեկին պատժես: Եթե հրեշտակ էլ բերես ու կարգես երկրի նախագահ կամ վարչապետ, նա միայնակ ոչինչ անել չի կարող: ՈՒզում եմ ասել` անձերից քիչ բան է կախված: Լավ մշակված հայեցակարգն էլ կմնա թղթի վրա, եթե մեխանիզմները հստակ չգործեն, կամ էլ պետք է գործի ստալինյան ռեժիմը. մարդը պետք է կամ վախենա, կամ շահագրգռված լինի: Իմ կարծիքն է` հաջողության հասնելու համար պետք է աշխատեն բոլոր օղակները` մաքսայինը, լիցենզավորող կազմակերպությունը, արտադրողը, պատգամավորները, կուսակցությունները, ՀԿ-ները, բոլորը: Համակարգային փոփոխություներ են պետք: Այս կառավարությունը մշակել է ծրագիր ու գնում է այդ ուղղությամբ: Պետք է ստեղծվի այնպիսի համակարգ, որ ով էլ գա իշխանության, այդ օրենքները շարունակեն գործել, ինչպես ԱՄՆ-ում է: Կարևորն ամուր ու կուռ համակարգի ստեղծումն է: Իրավիճակային փոփոխությունների ժամանակն անցել է, և այսօր կառավարությունը զբաղված է հիմնավոր ծրագրերի մշակմամբ, որը պետք է ողջ համակարգն առաջ մղի:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ - Միայն վարչահրամայական մեթոդներով խնդիրը հնարավոր չէ կարգավորել: Եթե հայ արտադրողը գիտակցի, որ տոմատի անվան տակ իր արտադրած ներկած «բանը» վնասում է ոչ միայն գնորդին, այլ իրեն, որովհետև եթե ինքը մաքուր տոմատ է ուտում, ապա վաղն իր տուն կգա հարս կամ փեսա, որը կերել է է՜ն վտանգավոր տոմատից, գենետիկական հիվանդությունն իրեն էլ է բաժին հասնելու: Այսինքն, մարդը պետք է գիտակցի, որ չի կարելի կյանքի հետ խաղալ փող կուտակելու համար:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Խանութից գնեցի խտացրած կաթ, վրան կարդում եմ` բաղադրությունը բրնձի ալյուր: Երբևէ լսե՞լ եք: Հետ վերադարձրի, խնդրեցի փոխել այն: Արտադրողը գրել էր, մենք պետք է կարդանք ու իմանանք` մեզ ինչ է մատուցվում: Եթե արտադրում է տոմատի մածուկ, որի մեջ կան այլ հավելումներ, ապա պարտավոր է գրել այդ մասին:
ԼՐԱԳՐՈՂ -Իսկ մտավախություն չունե՞ք, որ վաղը կարող է մեր շուկան ամբողջությամբ լցվել վտանգավոր սննդով` չնայած դրանց վրա արտադրողը բարեխղճորեն գրած կլինի իր օգտագործած վտանգավոր նյութերի մասին:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ- Դա կոչվում է շուկայական հարաբերություններ:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Դուք ծայրահեղ օրինակը բերեցիք:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Ես «Ջերմուկը» չեմ շփոթի կարագի հետ, կամ թթվասերի տեղ չեմ վաճառի: Եվ ոչ ոք այն որպես թթվասեր չի գնի:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Բայց խնդիրն այն է, թե պարունակությո՞ւնն ինչ է` իսկական ջերմո՞ւկ է, թե՞ գազալցված ջուր:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Դե… Հաճախ կարդում ենք, գրված է բնական հյութ, բայց վրան նաև նշված է, որ օգտագործվել են հավելումներ, ջուր: ՈՒրեմն էլ ի՞նչ բնական հյութ:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Հացի բարելավիչների օգտագործումից աշխարհում 20 %-ով բարձրացել է չբերությունը, ավելացել են քաղցկեղածին հիվանդությունները: Այն, որ մեր շուկան լցված է արհեստական նյութերով պատրաստված սննդով, մեզ շատ է անհանգստացնում: Դրա համար ակադեմիկոս Ալեքսանդր Սելիմյանի հետ դեռ 8 տարի առաջ սկսեցինք զբաղվել հետևյալ հարցով` կա՞ հնարավորություն քիմիական բարելավիչը փոխարինելու բնական բարելավիչով: Մածունից առանձնացրինք որոշակի տեսակի բակտերիաներ, դրանցով մերված մածունի շիճուկը խառնեցինք թեփի, ծլեցրած ցորենի հետ, ստացանք մի նյութ, որն անվանեցինք հացաթան: Սա սովորական խմորի հետ խառնելով` ստանում ենք կաթնաթթվային թթխմոր: Սա ևս խմորի հասունացումն արագացնում է, այսինքն, քիմիական բարելավիչի մրցակից է: Եթե վերջինիս օգտագործման դեպքում շաղելն ու թխելը տևում է 1 ժամ, մեր թթխմորի դեպքում` 1 ժամ 20 րոպե: Մի փոքր գիտարտադրություն դրեցինք ու սկսեցինք հաց թխել այս տեխնոլոգիայով: Թխված հացը կոչվում է «Սելիմյան հաց»: Թխեցինք, որ ցույց տանք, թե ինչ որակ ունի մեր առաջարկածը: Մեր եղանակով պատրաստված հացը ենթարկվեց բժշկական քննության: 2008-ին գաստրիտ, կոլիտ, շաքարային դիաբետով 100 հիվանդի վրա փորձ արվեց: Արդյունքում գրանցվեց բիոհաց օգտագործած հիվանդների վիճակի բարելավում: Կան փորձի մասնակից բոլոր բժիշկների ստորագրությունները, ունենք նաև մի քանի ակադեմիկոսների կարծիքներն այս մեթոդի մասին: Այս հացը նպաստում է արագ մարսողությանը: Այն սերտիֆիկացված է ոչ միայն Հայաստանում, այլև Ռուսաստանում: Մեր մեթոդով արդեն Կրասնոդարի երկրամասի Գորյաչի Կլյուչում օրական թխում են 10 տոննա հաց: Նոր են սկսել շահագործումը: Հացը ճանաչվել է որպես օգտակար միջոց: Մենք այն նաև արտադրում ենք Երևանում:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Պարոն Ստամբոլցյան, մեկ հարց տամ Ձեզ, միայն անկեղծ ասեք. կուրախանա՞ք, որ սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայությունն այցելի Ձեր արտադրամաս` ստուգելու հացը:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Իհարկե, շատ ուրախ կլինեմ: Մենք ոչ միայն Ձեզ ենք հրավիրում, այլև բոլորին, ոչ միայն հացի որակը, այլև հացաթանի արտադրությունը ստուգելու:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ- Պարոն Ստամբոլցյան, ի՞նչ խնդիր կա, որ այդ հացը մտնի ներքին շուկա:
ԼՐԱԳՐՈՂ -Գուցե խանգարո՞ւմ են, ասենք, հացի բիզնեսով զբաղվողները:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Բարեբախտաբար, ո՛չ, մեզ ոչ մի հացարտադրող չի խանգարում:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Սփյուռքի մեր հայրենակիցներից շատերը հարցնում են` Հայաստանում մի լավ գործ չկա՞, գանք ներդրումներ անենք: Եթե դա գործող բիզնես ծրագիր լինի, ու Ձեր հացն էլ լինի որակով, Դուք կարող եք շուկան գրավել: Ի՞նչ խնդիր ունեք:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ -Դուք լավ չհասկացաք, թե որն է մեր նպատակը: Մեր խնդիրը հաց թխելը չէ, ոչ էլ շուկա գրավելը, այլ մեր այս նոր մշակած տեխնոլոգիան ազգային հացարտադրության մեջ կիրառելի դարձնելն է: Մենք գիտության մարդ ենք ու մեր գյուտն ենք առաջարկում հացաթխմամբ զբաղվողներին: Մենք կառավարությանը ներկայացրինք ինովացիոն ծրագիր: Մեր արտադրանքն ուսումնասիրեցին, շատ հավանեցին, բայց մեր առաջարկը լիարժեք չկատարվեց: Մինչդեռ նույն ընթացքում մենք մեր հացաթխման տեխնոլոգիան առաջարկել ենք այլ երկրների, օրինակ, ՈՒկրաինային, ու կարողացել ենք ձեռք բերել չորաթանի շուկա, արդեն 150 կգ արտահանել ենք:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Չորաթան եք արտահանում, պետությունն էլ ձեզ միայն օգնում է, տալիս է բոլոր փաստաթղթերը: Էդ նույն պետությունը տվել է անվտանգության ցուցանիշների հանդեպ կայունության վկայականը, հիմա էլ ի՞նչ եք ուզում:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ - Բայց ես չեմ եկել բողոքելու: Եկել եմ այլ բան ասելու, որ Հայաստանում մշակվել է մի տեխնոլոգիա, որը մոնոպոլ է, ոչ մի այլ երկիր չունի: Մեր պետությունը կարող է ձեռքը դնել վրան ու սրանով և՛ հեղինակություն, և՛ մեծ եկամուտներ վաստակել:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- ՈՒզում եմ տրամաբանությունը հասկանալ. եթե պետությունը կարող է ներդրում անել ու, այս տեխնոլոգիան կիրառելով, ունենալ գերշահույթներ, ինչո՞ւ Դուք` որպես մասնավոր, դա չեք անում:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Ես արել եմ գիտական հայտնագործություն, որը ստուգվել է ու իր դրական արդյունքը տվել, և այն առաջարկում եմ իմ պետությանը:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ -Եկեք անձամբ Ձեզ ծանոթացնեմ 5-6 բիզնեսմեի հետ, որ նրանք այս տեխնոլոգիան կիրառեն իրենց բիզնեսում
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ-Թույլ տվեք խոսքս ավարտեմ, խնդրին ծանոթացնեմ, ու եթե, իրոք, օգտակար առաջարկ եք անում` կլսեմ: Մենք մշակեցինք նոր հացատեսակ, ցորենը ծլեցնում ենք, աղում, վերցնում ենք 30 % ծլեցրած ցորեն և շաղում, 70 %-ը երկրորդ տեսակի ալյուրով: Ստանում ենք ծլեցրած ալյուրով պատրաստված հացը, որը, ինչպես ասացի, շատ օգտակար հատկություններ ունի: Այս հացից, առանց ներկանյութեր օգտագործելու, ստանում ենք իսկական «սեռի» հաց: Թխում ենք նաև լավաշ: Հիմա, հացից բացի, ստանում ենք նոր տեսակի մածուն, որը մենք չորացնում ենք, աղում ու ստանում չորաթան: Մենք այդպես այն անվանեցիք: Չորաթանը շատ բարերար ազդեցություն ունի աղեստամոքսային համակարգի վրա: Այն օգտագործում են դիզբակտերիոզի, լուծերի ժամանակ: Մենք նաև փորձեր ունենք. թունավոր հղիության ժամանակ մայրն օգտագործել է ու ծննդաբերել առանց վտանգավոր հետևանքների: Չորաթանը մենք ներկայացրինք կառավարության գիտության և կրթության կոմիտեին, որպեսզի սրա բոլոր ազդեցություններն ավելի մանրամասնորեն ուսումնասիրվեն: Շահեցինք դրամաշնորհ, և այսօր այն պաշտոնապես ուսումնասիրվում է բոլոր հիվանդների վրա: Շուտով կունենանք վերջնական արդյունքները, թե չորաթանը այս կամ այն հիվանդության վրա ինչ ազդեցություն է ունենում: Չորաթանն ունի շատ հետաքրքիր հատկություն ևս` հակաալկոհոլային է: Լավ հարբած վիճակում օգտագործելիս, 15 րոպե անց բացարձակ սթափ վիճակում է լինում մարդը: Այն նպաստում է մարսողությանը: Եվ ահա «Արաքս» թռչնաֆաբրիկայի հետ փորձ կատարեցինք ինկուբատորից նոր դուրս եկած ճտերի վրա` մեկ տոկոս չորաթան խառնելով թռչնի կերին: Ստացանք հետաքրքիր արդյունք. իրենց տեխնոլոգիայով պահված 100 ճտերից ողջ մնաց 89,2-ը, իսկ մեր դեպքում` 99,2-ը: Իրենց մեթոդով պահելիս 1 կգ միս ստանալու համար թռչունն ուտում է 2 կգ 100 գրամ կեր, մեր մեթոդի դեպքում` 1 կգ 950 գրամ կեր: Բայց 40 գրամով մեր թռչունն ավելի ծանր է, քան իրենց պահած թռչունը: Նման փորձը կատարել ենք նաև խոզերի վրա: 32-րդ օրը չորաթանով խառնված սնունդն ուտելուց հետո գարշահոտությունը պակասում է, և առանց լրացուցիչ մշակման կարելի է այն վերածել բիոհումուսի: Փորձեցինք չորաթանով մածուն մերել, որն իր հատկություններով մոտ է խեժին ու «Նարինեին»: Ամեն ինչ սերտիֆիկացված է: Եվ ուրեմն, մեր նպատակը ոչ թե հաց թխելն ու բիզնես անելն է, այլ պետությանն առաջարկում ենք փակ ցիկլով արտադրություն: Այսպես, սահմանամերձ գյուղերում, ուր կա 100 կով, և ստացվում է օրական 1 տ կաթ, առաջարկում ենք այդ կաթից պատրաստել մեր արտադրանքները` կերաթանը, չորաթանն ու հացաթանը: Միաժամանակ, պատրաստվում է մեկ թռչնանոց, մեկ խոզանոց: ՈՒր հենց արտադրվող կերաթանով, չորաթանով կերակրվում են խոզերն ու հավերը: Հենց տեղում կկազմակերպվի գոմաղբի վերամշակում բիոհումուսի, որից ստացվում են մաքուր, առանց քիմիական ծագման պարարտանյութեր: Այս արտադրության արդյունքում կստանանք նաև բիոլոգիապես մաքուր ու համեղ խոզի միս, հավ, ձու, իսկ բիոհումուսով մշակված պարարտանյութն օգտագործելով գյուղական հողերի վրա` կստանանք որակով բանջարեղեն: Բիոհումուսից հողն այնքան է պարարտանում, որ կարող ենք ցանել ռապս կոչվող շատ յուղատու բույսը, որից կստանանք յուղ, դրանից էլ` գլիցերին ու դիզվառելիք, որը կօգտագործվի տվյալ համայնքում: Շարունակեմ. արտադրված հացաթանը, կերաթանը կարող են նաև արտահանվել: Այսօր արդեն և՛ Եվրոպայից, և՛ Ռուսաստանից շատ են հետաքրքրվում: Իսկ մենք տեխնոլոգիան տալիս ենք մեր պետությանը, ասում ենք` այս արտադրությունը զարգացրու մեր երկրում:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ- Շատ հետաքրքիր առաջարկ է: Հիմա պետք է տեսնել, եթե այն մեր երկրում իրականացվի, ինչո՞վ պետք է օգնի պետությունը, ի՞նչ չի անում և ի՞նչ պետք է անի:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Ֆինանսավորի կա՛մ պետությունը, կա՛մ որևէ գործարար:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- 10 տարի առաջ մարդիկ, ովքեր մի քանի մանղալ ունեին, իրենց ձեռքով խորոված արեցին, ու քանի որ համով էր, 2 սեղանը դարձավ 12, իսկ այսօր արդեն ռեստորանային ցանց ունեն: ՈՒզում եմ ասել, որ եթե ապրանքը որակով է և որպես բիզնես ծրագիր եկամտաբեր է, անպայման աշխատում է: Պարոն Ստամբոլցյան, եթե Ձեր առաջարկը` որպես բիզնես ծրագիր, ադարացված է, ուրեմն, մի վաճառեք, այլ ինքներդ զարգացրեք:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ-Դուք այդպես էլ չհասկացաք իմ ասելիքը…
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ- Պետությունը ֆինանսական միջոցներ չի կարող ներդնել: Բայց կարող է տնտեսավարող սուբյեկտներին` դրսի, ներսի գործարարներին, առաջարկել հետաքրքիր ու արդյունավետ ծրագրեր: Կա նաև հետևյալ խնդիրը. ինչպես կարող է խորհրդարանը նպաստել, որ այս գիտական առաջարկությունը ներդրվի տնտեսության մեջ ու զարգանա: Նախ պետք է այն վերածեք բիզնես ծրագրի, ներկայացնեք ԱԺ, համապատասխան հանձնաժողովի միջոցով կուղարկենք գործարարներին, կտեղեկացնենք, որ կա նման առաջարկ, կուսումնասիրեն: Այն, ինչ ներկայացրիք, հոյակապ ծրագիր է ու շատ հրապուրիչ, բայց բիզնեսմենը պետք է համոզվի` մանրամասնորեն ուսումնասիրելով: Նրանց համապատասխան տեղեկություն տալուց հետո կհրավիրենք խորհրդարանական լսումներ:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- -3 միլիոն հայ կա Հայաստանում. բոլորը բիզնես ծրագիր ունեն: Պետությունը չի կարող բոլորին փող տալ: Պարոն Ստամբոլցյան, Ձեր արտադրած հացը, ասացիք, որ վաճառվում է, ուրեմն, ի՞նչ խնդիր կա:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Զարմանում եմ, թե ինչու ասածս չի ընկալվում. կրկնում եմ` իմ նպատակը բիզնես անելը չէ, մեր ժողովուրդն ուտում է վտանգավոր, թունավոր հաց, մաքսատնով տարեկան 800 տոննա բարելավիչ է ներմուծվում Հայաստան, խառնվում ալյուրին: Մեր ցանկությունն է, որ իմ ժողովուրդը որակով հաց ուտի: Եվ կա՛, հայտնաբերել են այդ տեխնոլոգիաները: Բացի այդ, մեր թթխմորը գնային առումով ևս շահավետ է: Տեսեք, Հայաստան ներմուծվող բարելավիչի 1 կգ-ն արժե 2100 դրամ: Իրենք լցնում են 200 գ բարելավիչ և 250 գ չոր դրոժ` թթխմոր, այդ երկուսը միասին ավելի թանկ արժեն, քան մեր առաջարկածը, 300 գրամ լցնում ենք մեր թթխմորը, որից ստանում ենք 50 կգ խմոր: Այսինքն, սա ավելի էժան է ու տնտեսապես ձեռնտու: Իմ նպատակն է ստեղծել էկոլոգիապես մաքուր հաց, որն ավելի էժան է տեխնոլոգիայով, քան այն հացը, որն այսօր թխվում է, ու որի մեջ լցնում են արհեստական համ ու հոտ, ներկեր:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Ես վաղը ևեթ կմիջնորդեմ, որ դուք հանդիպեք հացի արտադրամաս ունեցող բիզնեսմենի հետ` Ձեր այս մեթոդը ներդնելու համար: Եթե տնտեսապես այն ձեռնտու է, տվյալ գործարարն անպայման կհամաձայնվի: Ձեզնից էլ կգա ու պարբերաբար չորաթան, կաթնաթան կգնի: Ես դա Ձեզ երաշխավորում եմ:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Պետք է գրագետ բիզնես իրականացվի:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Կրկին չի հասկացվում, հարգելիներս, ես բիզնեսմեն չեմ: Ես ու իմ ընկերն Ալեքսանդր Սելիմյանը գիտական գործ ենք արել, մենք բիզնեսմեն չենք: Ի՞նչ գործ ունենք շուկայի հետ:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ - Գյուտի համար մարդը ստանում է Նոբելյան մրցանակ: Ես կարող եմ շատ լավ գիտական աշխատանք ներկայացնել, բայց գիտությունը բիզնես ոլորտում ներդնելու համար պետք է կատարել բիզնես հաշվարկ: Որովհետև պետությունը փող տվող չէ: ՈՒրեմն, կամ Ձեր առաջարկը պետք է մասնավորին ձեռնտու լինի, կամ ոչ:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ – Ինչպե՞ս է, որ Բելառուսում, ՌԴ-ում, ՈՒկրաինայում մեզ հասկացան ու առաջարկում են այս արտադրությունը դնել. որովհետև պետությունն ինքն է շահագրգռված, որ իր քաղաքացին անվտանգ հաց ուտի: Իմ նպատակը, կրկնում եմ, հացի բիզնես անելը չէ: Ասում եմ` եկեք հայ սպառողին անվտանգ սնունդ մատակարարենք:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Փաստորեն, գործ ունենք հերթական մտահոգիչ իրողության հետ. գիտնականն առաջարկում է իր գիտական հայտնագործությունը, որը շահավետ է իր երկրի ու ժողովրդի համար, բայց բանի տեղ դնող չկա: Ասում եք. պետությունը չի կարող օգնել, որովհետև փող չունի, ուրեմն, գնա համոզիր մի բիզնեսմենի, որ քո գյուտը ներդնի արտադրության մեջ: Իսկ եթե չկարողացար, մյուսների պես բռնիր արտագաղթի ճամփան, որովհետև մեր երկրում քո գործը չեն գնահատում, իսկ դրսում անհամբեր սպասում են: Բա էլ ինչո՞ւ է պետությունը պարենային անվտանգության հայեցակարգ մշակել. ժողովրդին խոստանում ենք անվտանգ սննդով ապահովել, մինչդեռ առողջ սննդի գործնական առաջարկներին տեր չենք կանգնում:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Ես պարոն Ստամբոլցյանին մեկ այլ առաջարկ կանեմ. կան ԾԻԳ-եր, որոնք, առանց գրավի, գյուղատնտեսական գրանտներ են տալիս: Կա պարենի համաշխարհային կազմակերպություն, դիմեք:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Իսկ մեր պետությունն այդ հարցո՞ւմ էլ չի կարող միջնորդ լինել:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Ախր մենք այս մեթոդը հայտնագործել ենք նախ մեր երկրի համար: Ասացի` Ռուսաստանը, ՈՒկրաինան, Բելառուսը արդեն հետաքրքրված են ու կանչում են մեզ: Այն ներկայացրինք վարչապետին: Հուշեցին. քանի որ պետությունը տնտեսապես չի կարող օգնել, դիմեք փոքր և միջին ձեռնարկությունների զագացման գրասենյակ: Իսկ սրա ղեկավարը մեր առաջ այսպիսի պայման դրեց, 2 %-ը` Ձեզ, 98 %-ը` ինձ: Ասաց, դե գիտնական եք, ձեզ 2 %-ն էլ բավական է: Հաշվել է, որ 800-900 000 դոլարի եկամուտ կարող է ստանալ: Մենք պատասխանեցինք` եթե ցանկանում եք, 2 %-ն էլ Ձեզ կթողնենք, ու դուրս եկանք:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Ինչո՞ւ չհամաձայնվեցիք: Մարդը ցանկացել է ֆինանսավորել: 2 %-ը համարեցիք քի՞չ: Դուք Ձեզ հակասում եք. մեկ ասում եք, թե Ձեր նպատակը ազգաբնակչությանն առողջ սննդով ապահովելն է, մեկ էլ չեք համաձայնվում: ՈՒրեմն, կարևորում եք ֆինանսական կողմը:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ -ՈՒզում եք ասել` նվե՞ր տանք մեր 8 տարվա գիտական աշխատանքը:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Եթե նվեր չեք տալիս, ինչո՞ւ եք ասում, թե ուզում եք մեր ժողովրդի համար որակով հաց արտադրել: Կամ պիտի ասեք` այ մարդ, սա հրաշք է ու պետք է մեր ազգին, վերցրեք, կամ էլ, եթե սահմանում եք գին, ուրեմն, պիտի սկսեք առևտուր անել: Իսկ առևտուր անելու հարցում պետությունը ո՛չ օգնել է, ո՛չ էլ օգնելու է: Դա են թելադրում ազատ շուկայական հարաբերությունները:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Բայց կներեք, ես չեմ հասկանում Ձեզ: Սա իմ տարիների գիտական աշխատանքն է, Դուք զրոյացնո՞ւմ եք:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Աշխարհում ամենաթանկը մտավոր արտադրանքն է գնահատվում, ստացվում է` մեզ մոտ այն ոչ մի արժեք չունի:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Կարող ենք միայն հետևյալ կերպ օգնել. արտադրվող հացի նմուշները մտցնել լաբորատորիա, դրական եզրակացության դեպքում ես անձամբ ասուլիս կկազմակերպեմ ու համայն հայությանը կասեմ. «Այս հասցեում վաճառվում է որակով, անվտանգ հաց»: Դա կլինի Ձեր հացի հրաշալի գովազդը: Մենք այլ բան չենք կարող անել:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Ձեր առաջարկները թարգմանեք ու դիմեք միջազգային կազմակերպություններին:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ- Արել ենք: Անմիջապես Հայաստան եկավ ԱՊՀ դպրոցական ծրագրերի ղեկավարը. առաջարկել է այս տեխնոլոգիան տանել Ռուսաստան, որպեսզի ներդրվի դպրոցական սննդի ոլորտում: Պարոնայք, ձեր մտածելակերպը ինձ զարմացնում է, դուք այն բոլոր ճանապարհներն եք ինձ ցույց տալիս, որոնք ես արդեն անցել եմ: Ես Ռուսաստանի ու ամերիկաների տեղն էլ լավ գիտեմ ու կտանեմ: ԱՄՆ-ի դեսպանատունը, որ արդեն օգտվում է մեր հացից, ուզում է գնել նաև մեր արտադրանքը: Բայց նպատակս, կրկնում եմ, Հայաստանում անվտանգության խնդիրը լուծելն է:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ- Խորհրդային Միության ժամանակ պետությունն անմիջապես այս միտքը կվերցներ ու պետական մակարդակով հարցը կլուծվեր: Բայց այսօր, ճիշտ է, թե սխալ, շուկայական հարաբերություններ են, ու քննարկման մասնակից երկու` նոր ու հին սերունդների ներկայացուցիչներն իրար չեն կարողանում հասկանալ: Այսօր պետությունը չունի այդ ֆունկցիան, որ մարդուն փող տա ու ասի` գնա գործ արա, թեկուզ այդ առաջարկը լինի հրաշալի:
ԼՐԱԳՐՈՂ- Բայց պետությունը պետք է ստեղծի պամաններ, քանի որ ունի լծակներ:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ - Պետությունը ոչ թե չի հասկանում, որ իր քաղաքացիներին պետք է ապահովել որակյալ, անվտանգ սննդով, այլ միջոցներ չունի այս արտադրությունը կազմակերպելու համար: Իսկ գործարարները միայն սեփական եկամուտների տրամաբանությամբ են առաջնորդվում: Չմոռանանք, որ մենք ապրում ենք ազատ շուկայական հարաբերություններում, որոնց ինքս համաձայն չեմ: Ես, պահպանողական լինելով, համոզված եմ, որ անցյալի լավը պետք է վերցնել ու նորի հետ ապահովել դրա շարունակականությունը: Պետք է մտածել` ի՞նչ անել նման դեպքերում: Բիզնեսմենին ոչ ոք չի կարող պարտադրել այս մեթոդով թխել իր հացը: Իսկ ի՞նչ կարող է անել պատգամավորը. միայն մասսայականացնել խնդիրը` հրավիրելով գործարարների ու լսումներ կազմակերպել, բացատրել, որ սա պետք է մեր ժողովրդին: Թե չէ մեղադրել, թե պետությունը չի անում, սխալ է: Դա պետության գործառույթների մեջ չի մտնում: Սա Խորհրդային Միությունը չէ, որ վերևից զանգեն ռայկոմի քարտուղարին ու ասեն` էս գործը պիտի անես: Այսօր այլ իրավիճակ է:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ -Իմ խնդրանքը հետևյալն է, որ այսօր հացարտադրողներն իրենց արտադրանքի վրա բարեխղճորեն գրեն, թե ինչ է պարունակում իրենց արտադրած հացը, որ թխված է բարելավիչով: Եթե սա գրվում է, մարդիկ կկարողանան տարբերել վտանգավորն անվտանգից: Իմ ձեռքի տակ են հացաթխման մասին Պետստանդարտի մշակած չափորոշիչները, որտեղ գրված է, թե ինչ կարելի է օգտագործել հացաթխման ժամանակ: Այդ չափորոշիչներում չկա «բարելավիչ» բառը: Բայց ամբողջ Հայաստանում թխվում է բարելավիչով հաց, այսինքն, խախտվում է ՀՀ օրենքը: Մինչդեռ մեր մեթոդը հիմնված է միայն օրենքի չափորոշիչների վրա: Բայց արի ու տես, որ մեր օրինական առաջարկությունը չի ընդունվում։
ԼՐԱԳՐՈՂ-Ամփոփոնք: Նման իրավիճակները մեզանում համատարած բնույթ են կրում, քանի որ բացակայում է արդյունավետ գյուտի իրականացման մեխանիզմը, բացակայում է կապը արտադրության ու գիտության միջև: Եվ ուրեմն, ի՞նչ անել:
ԼԵՌՆԻԿ ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ- Պետությունն ունի որոշակի հնարավորություններ օգնելու, խնդիրը վարկային ու հարկային քաղաքականությամբ լուծելու համար, տալու արտոնագրեր` կանխելով բյուրոկրատական քաշքշուկները: Պետք է կարողանալ կանաչ ճանպարհ բացել գիտական մտքի առաջ դեպի ազատ շուկա:
ՍՈՒՐԵՆ ԴԱՎԹՅԱՆ- Դրա համար էլ պետությունը մշակում է քաղաքականություն, միջոցառումների ծրագրեր:
ԲԱԲԿԵՆ ՊԻՊՈՅԱՆ- Սննդամթերքի անվտանգության ոլորտում կատարվում են աշխատանքներ, և կան դեռևս չլուծված խնդիրներ, բայց անվտանգության ցուցանիշների հանդեպ օր օրի կայունանում է վիճակը, դրական տեղաշարժն ակնառու է: Մեր ծառայությունը ինչո՞վ կարող է օգնել պարոն Ստամբոլցյանին. միայն հետազոտելով հացն ու գովազդելով այն: Չնայած պետությունը գովազդող չէ, բայց այս դեպքում, ելնելով քաղաքացու շահերից, դա կարվի:
ԽԱՉԻԿ ՍՏԱՄԲՈԼՑՅԱՆ - Այսօր ամբողջ աշխարհն անվտանգ սննդի խնդրի առաջ է կանգնած: Մեր արտադրանքը, որը մաքուր է, նաև քիչ աշխատատար ու մեծ եկամուտներ է խոստանում, ամբողջ աշխարհին է պետք: Եթե այսօր Ադրբեջանը գովում է իր նավթը, մեր առաջարկածը նավթից կարևոր է: Մեզնից չորաթանը 2000 դրամով գնում են ու 60 դոլարով վաճառում Վաշինգտոնում, Նյու Յորքում: Սա փաստում է այն մասին, որ աշխարհում մաքուր սննդի պահանջարկը շատ մեծ է: Այսպիսով, մեր առաջարկն է` հայ ժողովրդին ապահովել մաքուր հավի, խոզի մսով, հացով ու ձվով: Մենք` որպես գիտնականներ, լուծել ենք այդ խնդիրը, մնացած քայլերը պետք է անի պետությունը: Դիմել եմ ԱԺ-ին, ՀՀԿ-ին, ԲՀԿ-ին, ՀՅԴ-ին, որ ԱԺ լսումներ կազմակերպվեն, հրավիրվեն մասնագետներ: Դեռ ոչ մի արձագանք չկա: Իսկ ժամանակը չի սպասում: Ասեմ նաև հետևյալը. այսօր Ռուսաստանի Կրասնոդարի մարզից մեզ առաջարկել են 100 հեկտար հող` այդ գործն իրականացնելու համար: Ես իմ գիտնական ընկերոջը խնդրել եմ մի քիչ էլ սպասել, ու եթե մինչև մայիս չկարողանանք մեր երկրում ինչ-որ բան անել, գնում ենք: Որովհետև այնտեղ մեզ հասկացել են, մեր արտադրանքն էլ սերտիֆիկացրել: Բայց մենք ուզում ենք, որ այս արտադրությունը մեր երկրում կազմակերպվի, ու Հայաստանում կատարվի վաճառքը, և ոչ թե օտար երկրում արտադրվի: Սա է իմ նպատակը: Ինչ վերաբերում է պետությանը, ապա ամենախիստ կապիտալիստական երկրներում` Ֆրանսիայում, Գերմանիայում, արդյունաբերության 50 % -ը պետության ձեռքում է գտնվում: Բայց մենք այսօր գնում ենք վայրի մասնավորեցման ճանապարհով: Դա խիստ վտանգավոր է պետության համար:
«Կլոր սեղանը» վարեց Արմինե ՍԻՄՈՆՅԱՆԸ

Դիտվել է՝ 3331

Մեկնաբանություններ