Իրանի պաշտպանության նախարար, բրիգադի գեներալ Ազիզ Նասիրզադեն կիրակի օրը նախազգուշացրել է, որ ամերիկացիները չեն կարող սպառնալ Իրանին, քանի որ ամբողջ տարածաշրջանում նրանց բազաները գտնվում են Իրանի նշանառության տակ։ «Մենք թշնամի չենք մեր հարևան երկրներին, նրանք մեր եղբայրներն են, բայց նրանց տարածքում գտնվող ամերիկյան բազաները կդառնան մեր թիրախները», - շեշտել է Նասիրզադեն։               
 

Մեղրի արտադրությունը Հայաստանում կտրուկ նվազել է

Մեղրի արտադրությունը Հայաստանում կտրուկ նվազել է
11.03.2013 | 19:03

«Անկասկած, մեր երկրին չի հաջողվում ոտք մեկնել մեղրի արտադրության ու առաքման առաջատարների հետ, ինչպիսիք են Չինաստանն ու Արգենտինան, որոնք ամերիկյան շուկա են արտահանում չհասունացած մեղր: Սակայն Հայաստանը կարող է իր տեղը զբաղեցնել էկոլոգիապես մաքուր մեղրի միջազգային շուկայում, որի պահանջարկը կա Եվրոպայում և ԱՄՆ-ում: Հայաստանում արտադրվում է բարձրորակ մեղր, սակայն, բարձր ինքնարժեքի ու փոքր ծավալների պատճառով, այն չի կարող առաջատար դիրք գրավել համաշխարհային շուկայում իշխող չհասունացած մեղրի ցածր գնային կատեգորիաներում»,-այսօր լրագրողների հետ հանդիպման ժամանակ ասաց Մեղվաբուծության ազգային միավորման նախագահ, Հանրային խորհրդի անդամ Թելման ՆԱԶԱՐՅԱՆԸ:
Մեղրի 1 կգ-ի արժեքը 5000 դրամ է (12 դոլար), իսկ Չինաստանից Հայաստան, ըստ բանախոսի, անորակ մեղր է ներմուծվում` 1000 դրամով:
Մեղվաբույծների ազգային միության նախագահը տեղեկացրեց, որ անբարենպաստ կլիմայական պայմանների պատճառով 2012 թ. մեղրի արտադրությունը Հայաստանում կտրուկ նվազել է` ավելի քան 10 անգամ: «Եթե ամեն տարի արտադրվում էր 1000 տոննա մեղր, ապա անցյալ տարի այդ ցուցանիշը կազմել է 50-60 հազար տոննա, ուստի արտահանման մասին խոսելը դեռ անիմաստ է»,-ասաց նա: Քիմիական դեղորայքի օգտագործումը նույնպես կրճատում է մեղուների քանակը. եթե Խորհրդային Հայաստանի փլուզումից հետո երկրում կար մոտ 300 հազար մեղվաընտանիք, հիմա դրանց քանակը զգալիորեն նվազել է` հասնելով մինչև 200 հազարի: Այնուամենայնիվ, մասնագետը համոզված է, որ կգա ժամանակ, երբ մեղրի արտադրության ծավալները կաճեն, ավելին, ունենալով բարենպաստ բնակլիմայական պայմաններ, էկոլոգիապես մաքուր մեղր ու մեղվաբուծության այլ ապրանքներ, այդ թվում` բուժման և արտադրելու համար նախատեսված, Հայաստանը կարող է մրցունակ լինել միջազգային շուկայում: Հայաստանում, ինչպես Թելման Նազարյանի փոխանցմամբ, մեզ տարեկան անհրաժեշտ է 30-40 հազար մեղվափեթակ, որոնց աճի և զարգացման համար անհրաժեշտ է վերացնել բոլոր քիմիական գործոնները: «Շուտով քիմիական դեղամիջոցների օգտագործումն ընդհանրապես կարգելվի: Դա կնպաստի ավելի մաքուր և օրգանական մեղրի ստացմանը»,-հույս հայտնեց բանախոսը, նշելով, որ Հայաստանում մշակվում է 2013-2020 թ.թ. մեղվաբուծության զարգացման հայեցակարգը, որը քննարկվել է Հանրային խորհրդում: Մասնավորապես, նախատեսվում է կազմակերպել փեթակների արտադրություն պերլիտի կիրառմամբ, որը, օրինակ, կարող էր արտադրել Ավանի սիլիկատների գործարանը:
Ըստ Թելման Նազարյանի, մեղրին տրվում է հավաստագիր, և գնորդը իրավունք ունի պահանջել այդ փաստաթուղթը վաճառողից: Իսկ ահա բուժման համար մաքուր մեղր գնելու համար շարքային վաճառողը պետք է դիմի երկրի գլխավոր մեղվագետին, որն էլ հստակ կասի այն մեղվաբույծի անունն ու հասցեն, ով հասունացած մեղր է վաճառում:
Առողջության պահպանման համար մարդը պետք է օրական 100-120 գրամ մեղր օգտագործի: Մեղվակաթի, ակնամոմի ու մեղվաբուծական այլ ապրանքների շնորհիվ կարելի է բուժել մի շարք ծանր հիվանդություններ: Ավելին, ՀՀ առողջապահության նախարարությունն արդեն պաշտոնապես թույլատրում է օգտագործել այդ ապրանքները բժշկության մեջ:


Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 5347

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ