Մոսկվան հետևում է Սամվել Կարապետյանի գործին և պատրաստ է գործարարին ցանկացած օգնություն ցուցաբերել՝ որպես Ռուսաստանի քաղաքացի՝ լրագրողներին ասել է ՌԴ նախագահի մամուլի քարտուղար Դմիտրի Պեսկովը։ «Մենք չենք ուզում միջամտել Հայաստանի ներքին գործերին, բայց, իհարկե, ամենայն ուշադրությամբ հետևում ենք այն ամենին, ինչ կապված է Ռուսաստանի քաղաքացիների հետ։ Ակնկալում ենք, որ Սամվել Կարապետյանի բոլոր օրինական իրավունքները կպահպանվեն»,- շեշտել է Պեսկովը։               
 

Հայաստանում մեկնարկել է թեյախմության 4-րդ արարողությունը

Հայաստանում մեկնարկել է թեյախմության 4-րդ արարողությունը
02.03.2013 | 14:08

Երևանում անցկացվում են Ճապոնիայի մշակույթի օրեր, որի շրջանակում կազմակերպվում է ճապոնական թեյախմության արարողություն, Իկեբանական արվեստի ցուցադրություն, Սումի-է գեղանկարչության վարպետության դասընթաց:

Մասնակցել կարող են բոլոր ցանկացողները: Վարպետության դասընթացների համար մասնակիցները նախօրոք գրանցվել են, մյուսները կարող են ներկա գտնվել որպես դիտորդ:
Ճապոնիայի մշակույթի օրերի բացման արարողությունը տեղի է ունեցել նկարիչների միությունում: Միջոցառումը նախաձեռնել է Ճապոնիայի դեսպանատունը` Հայ-Ճապոնական «Հիկարի» գիտակրթամշակությաին կենտրոնի հետ համատեղ:
Իկեբանան ծաղկեփունջ կազմելու արվեստ է, որի հայրենիքը համարվում է Ճապոնիան: Իսկ Սումի-է-ն գեղանկարչության տեսակ է, որն արվում է ջրով և տուշով: Ճապոնիայում այս արվեստը ծագել է 13-րդ դարի կեսին:
Հնուց ի վեր թեյախմության արարողությունը ( տյանոյուն) եղել է ճապոնացի փիլիսոփաների ու արվեստագետների հանդիպումների անփոփոխ «բաղկացուցիչը», որի ժամանակ ասվել են իմաստուն ճառեր, ընթերցվել են բանաստեղծություններ, քննարկվել արվեստի ստեղծագործություններ: Ընդ որում, ամեն դեպքի համար հատուկ ընտրվել են ծաղկեփնջեր և թեյը թրմելու հատուկ աման: Հետզհետե ծիսակարգն ընդգրկել է հասարակության տարբեր խավերին: Թեյը Ճապոնիա է բերվել 1191-ին, ոմն բուդդայական վանականի կողմից: Սկզբնական շրջանում ըմպելիքն օգտագործվում է բացառապես կրոնածիսական արարողության ժամանակ: 16-17 դդ այն տարածվել է ճապոնական արիստոկրատիայի, սամուրայների շրջանում: Տյանոյուն որպես արվեստ դարձել է առօրյա հոգսերից ազատվելու յուրօրինակ եղանակ:


Արմինե ՍԱՐԳՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 2395

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ