«Միացյալ Նահանգները, որպես ՄԱԿ-ի Անվտանգության խորհրդի մշտական անդամ, կոպտորեն խախտել է ՄԱԿ-ի կանոնադրությունը, միջազգային իրավունքը և միջուկային զենքի չտարածման մասին պայմանագիրը՝ հարձակվելով Իրանի խաղաղ միջուկային օբյեկտների վրա։ Այսօր առավոտյան տեղի ունեցած իրադարձությունները վրդովեցուցիչ են և կունենան երկարաժամկետ հետևանքներ»,- գրել է Իրանի Իսլամական Հանրապետության արտաքին գործերի նախարար Աբբաս Արաղչին X-ում:               
 

Մթերքներ, որոնք քայքայում են ատամները

Մթերքներ, որոնք քայքայում են ատամները
11.09.2013 | 11:46

Ո՞ր մթերքներից է պետք խուսափել, եթե ուզում եք ունենալ առողջ և սպիտակ ատամներ:

Սկսենք ըմպելիքներից. Կոլա. սա ատամների ամենամեծ թշնամին է: Բացի այն, որ կոլան պարունակում է միտքը ծուլացնող շաքարային մաս, այն հարուստ է նաև թթուներով, որոնք քայքայում են ատամների էմալը: Դեղնավուն երանգ և կարիես. ահա թե ինչի է հանգեցնում կոլան:
Սուրճ. այս ըմպելիքը չափից շատ օգտագործողները տառապում են սև կամ «մութ ափսե» կոչվող ատամներից: Եթե չպակասեցնեք սուրճի քանակը և չողողեք բերանը ամեն անգամ սուրճ խմելուց հետո, ապա տարիների ընթացքում ձեր ատամները ամբողջովին «կմթնեն»:
Ցիտրուսային բույսեր ու մրգեր, որոնց մեջ թթվայնությունը մեծ է: Նարինջը, կիտրոնը, մանդարինը ոչնչացնում են ատամի էմալը և ատամները դառնում են ավելի խոցելի բակտերիաներից:
Շոկոլադ. դեռ մանկությունից զգուշացնում են, որ այս քաղցրավենիքը վնասակար է ատամներին: Եվ ոչ իզուր, քանի որ շոկոլադում եղած բարձր շաքարի տոկոսը առաջացնում է կարիես:
Հատապտուղները (կեռաս, հապալաս, ազնվամորի) պարունակում են ածխաջրեր և թթուներ, որոնք բացասաբար են ազդում ատամների առողջության վրա:
Ատամների վրա իր բացասական հետևանքն է թողնում նաև գինին, ինչը պարունակում է էմալի համար վտանգավոր թթուներ:
Եթե հետևենք վերը թվարկած կանոններին, պետք է ուրեմն` ոչ ուտել, ոչ խմել: Ինչ մնում է կոլային, սուրճին, ապա սրանք յուրաքանչյուրիս սննդային օրակարգի անբաժանելի մասն են, ինչից, չեմ կարծում, որևէ մեկը հրաժարվի, նույնիսկ ատամի ցավի դեպքում:


Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 2762

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ