Եվս երկու օր, և հայկական ավանդույթի համաձայն, մեր սեղանները կծփան բազմազան ուտելիքներով ու աղցաններով: Այն, որ կծփան, հրաշալի է, բայց այն, որ այդ ՙճոխությունը՚ շատ հաճախ մեր առողջությանն է վնասում, տխուր է: Շատ մարդիկ իրենց ամանորյա սեղանները (ուտեստները) չեն հավաքում գիշերը, թողնում են սեղանին, ինչն էլ, փաստորեն, խիստ վտանգավոր ու վնասակար հետևանքների առաջ է կանգնեցնում այն ուտողին:
Ամեն տարի առողջապահության նախարարությունն Ամանորից առաջ հանդես է գալիս գրեթե նույն հայտարարությամբ` նախազգուշացնելով ամանորյա հնարավոր թունավորումների մասին (որոնց դեպքերը, ի դեպ, քիչ չեն): Այսպես, ԱՆ-ը ՀՀ քաղաքացիներին խորհուրդ է տալիս հետևել ստորև նշված կանոններին.
1. սննդամթերք գնելիս հատուկ ուշադրություն դարձնել պահպանման պայմաններին և ժամկետներին,
2. աղցանները մայոնեզով և թթվասերով համեմել միայն մատուցելուց առաջ,
3. զերծ մնալ տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներից, իսկ օգտագործելու դեպքում նախապես դրանք եռացնել 20-25 րոպե,
4. սննդում օգտագործվող մթերքը լավ լվանալ խմելու ջրով, ճաշատեսակների եփման ժամանակ պահպանել անհրաժեշտ ջերմային ռեժիմը, բացառել կիսապատրաստվածքների, հում և պատրաստի սննդամթերքի համատեղ պահպանումը սառնարանում,
5. սնունդ պատրաստելիս համային հատկությունների և արտաքին տեսքի (կողմնակի հոտ, համ, բորբոս, գույնի փոփոխություն և այլն) փոփոխության դեպքում սննդամթերքը չօգտագործել:
Ինչ վերաբերում է աղցաններին, ապա առողջապահության ջատագովները խորհուրդ են տալիս այն պատրաստել քիչ քանակությամբ: Խուսափել հատկապես ձվով աղցաններից, իսկ պատրաստելուց հետո պահել մեկ-երկու օրից ոչ ավելի: Հարկ է նշել, որ պատրաստի սննդամթերքը սառնարանում հարկավոր է պահել 72 ժամից ոչ ավելի: Չչարաշահել գազավորված, էներգետիկ ըմպելիքի և ալկոհոլի օգտագործումը, չգնել ու սննդի մեջ չօգտագործել անհայտ ծագման, չստուգված սնկեր: Երեխաներին և հղի կանանց պարզապես հակացուցված է օգտագործել տան պայմաններում պատրաստված պահածոներ, առավել ևս՝ սունկ:
Մասնագետների պնդմամբ, անհամատեղելի են ալկոհոլի հետ ձուկը, կաթնամթերքը, այդ թվում` պանիրը: Հարկավոր է խուսափել նաև մրգերի հետ թթու, լոլիկ կամ մրգի հետ միաժամանկ միս, ընկույզ և պանիր ուտելը:
Այս խորհուրդները շատերի համար նորություն չեն, բայց շատ հաճախ, սրանց չհետևելը, հանգեցնում է ծանր հետևանքների:
Ամեն դեպքում, չի խանգարում զգուշանալ և տոնական օրերին թունավորումներից խուսափելու համար սնունդ ընդունելիս լինել ավելի զգոն:
Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ