«Ինչպե՞ս կարող էր նման բան հորինվել, որ Հայաստանում որևէ վարչական շրջանում տեղի են ունեցել ինչ-որ անկարգություններ, որոնցում, իբր, ներգրավված է եղել Ռուսաստանի դեսպանատունը։ Ես նույնիսկ դժվարությամբ եմ պատկերացնում, թե ինչպես կարող է սա պատահել»,- մայիսի 6-ին ճեպազրույցի ժամանակ հայտարարել է Ռուսաստանի արտաքին գործերի նախարարության պաշտոնական ներկայացուցիչ Մարիա Զախարովան՝ պատասխանելով հայ լրագրողի հարցին:               
 

Ի՞նչ անել ամանորյա թունավորումներից խուսափելու համար

Ի՞նչ անել ամանորյա թունավորումներից խուսափելու համար
30.12.2013 | 13:40

Եվս երկու օր, և հայկական ավանդույթի համաձայն, մեր սեղանները կծփան բազմազան ուտելիքներով ու աղցաններով: Այն, որ կծփան, հրաշալի է, բայց այն, որ այդ ՙճոխությունը՚ շատ հաճախ մեր առողջությանն է վնասում, տխուր է: Շատ մարդիկ իրենց ամանորյա սեղանները (ուտեստները) չեն հավաքում գիշերը, թողնում են սեղանին, ինչն էլ, փաստորեն, խիստ վտանգավոր ու վնասակար հետևանքների առաջ է կանգնեցնում այն ուտողին:

Ամեն տարի առողջապահության նախարարությունն Ամանորից առաջ հանդես է գալիս գրեթե նույն հայտարարությամբ` նախազգուշացնելով ամանորյա հնարավոր թունավորումների մասին (որոնց դեպքերը, ի դեպ, քիչ չեն): Այսպես, ԱՆ-ը ՀՀ քաղաքացիներին խորհուրդ է տալիս հետևել ստորև նշված կանոններին.

1. սննդամթերք գնելիս հատուկ ուշադրություն դարձնել պահպանման պայմաններին և ժամկետներին,

2. աղցանները մայոնեզով և թթվասերով համեմել միայն մատուցելուց առաջ,

3. զերծ մնալ տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներից, իսկ օգտագործելու դեպքում նախապես դրանք եռացնել 20-25 րոպե,

4. սննդում օգտագործվող մթերքը լավ լվանալ խմելու ջրով, ճաշատեսակների եփման ժամանակ պահպանել անհրաժեշտ ջերմային ռեժիմը, բացառել կիսապատրաստվածքների, հում և պատրաստի սննդամթերքի համատեղ պահպանումը սառնարանում,

5. սնունդ պատրաստելիս համային հատկությունների և արտաքին տեսքի (կողմնակի հոտ, համ, բորբոս, գույնի փոփոխություն և այլն) փոփոխության դեպքում սննդամթերքը չօգտագործել:

Ինչ վերաբերում է աղցաններին, ապա առողջապահության ջատագովները խորհուրդ են տալիս այն պատրաստել քիչ քանակությամբ: Խուսափել հատկապես ձվով աղցաններից, իսկ պատրաստելուց հետո պահել մեկ-երկու օրից ոչ ավելի: Հարկ է նշել, որ պատրաստի սննդամթերքը սառնարանում հարկավոր է պահել 72 ժամից ոչ ավելի: Չչարաշահել գազավորված, էներգետիկ ըմպելիքի և ալկոհոլի օգտագործումը, չգնել ու սննդի մեջ չօգտագործել անհայտ ծագման, չստուգված սնկեր: Երեխաներին և հղի կանանց պարզապես հակացուցված է օգտագործել տան պայմաններում պատրաստված պահածոներ, առավել ևս՝ սունկ:

Մասնագետների պնդմամբ, անհամատեղելի են ալկոհոլի հետ ձուկը, կաթնամթերքը, այդ թվում` պանիրը: Հարկավոր է խուսափել նաև մրգերի հետ թթու, լոլիկ կամ մրգի հետ միաժամանկ միս, ընկույզ և պանիր ուտելը:

Այս խորհուրդները շատերի համար նորություն չեն, բայց շատ հաճախ, սրանց չհետևելը, հանգեցնում է ծանր հետևանքների:

Ամեն դեպքում, չի խանգարում զգուշանալ և տոնական օրերին թունավորումներից խուսափելու համար սնունդ ընդունելիս լինել ավելի զգոն:

Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 2051

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ